Brexit

En Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien nærmer sig

I 11. time er forhandlerne i Bruxelles tilsyneladende ved at nærme sig en aftale.

En Brexit-aftale mellem Storbritannien og EU kan være tæt på. Det oplyser flere kilder tirsdag eftermiddag.

Den irske premierminister Leo Varadkar siger, at det går den rigtige vej i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Han siger dog, at der stadig er ’ganske langt’ mellem parterne på toldområdet.

- Det er stadig uklart, hvorvidt vi kan få en aftale på plads, inden EU-topmødet, siger han.

Tirsdag aften er stemningen ved forhandlingsbordet dog tilsyneladende så god, at mange medier citerer kilder for, at et udkast til en aftale kan være på plads inden midnat, så den kan præsenteres for offentligheden onsdag morgen.

Nyhedsmediet Bloomberg citerer to unavngivne kilder for, at en aftale er på vej.

Ifølge avisen The Guardian indebærer aftalen, at den britiske regering har accepteret princippet om en toldgrænse mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

På forhånd havde EU’s topforhandler Michel Barnier sagt, at tirsdag var sidste chance for at få en aftale på plads inden topmødet mellem EU’s stats- og regeringschefer torsdag. Og begge parter har sagt, at stemningen under de seneste dages intense forhandlinger er blevet bedre og mere konstruktive:

- Nu kan det ikke længere udelukkes, at der kommer en aftale, kommenterede den svenske EU-minister Hans Dalgren tidligere.

'En væsentlig periode'

TV 2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede siger, at der ikke er tvivl om, at parterne meget gerne vil have en aftaletekst klar til topmødet torsdag:

- Man taler om en ’væsentlig periode i forhandlingerne’. Om det så betyder, at man nærmer sig hinanden og kunne være klar til – inden så længe – at offentliggøre, at man har en aftale. Det ved vi ikke, siger hun.

- Men der er positive vibrationer, og som nogen siger til mig: 'Når der ikke er et sammenbrud på nuværende tidspunkt, så sidder man ikke bare for at trække tiden'. Så er det fordi man reelt har noget at tale om, vurderer Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

Lang vej hjem

Hvis forhandlerne fra EU og Storbritannien bliver enige om en aftale, så skal den derefter godkendes tre steder.

Først skal EU’s stats- og regeringschefer godkende den på EU-topmødet i Bruxelles torsdag og fredag.

Hvis det sker, skal det britiske parlament stemme om aftalen, og det kan blive en udfordring. Tre gange tidligere er en aftale blevet nedstemt.

Skulle det lykkes denne gang, så skal Europa-Parlamentet til slut godkende den.

Og så er Storbritannien ude af EU.