Udland

Amerikansk betjent listede ind i have og skød babysitter gennem vindue

USA er for anden gang på kort tid ramt af en sag, hvor politiet har skudt en sagesløs sort person i et privat hjem.

Det begyndte med et opkald til politiet.

Havde jeg ikke ringet til politiet, havde hun stadig været i live

James Smith, nabo

Ikke et af den slags opkald, der kræver blå blink, men et af dem, hvor en bekymret borger stille og roligt beder ordensmagten tjekke, om alt er OK hos naboen.

Klokken var 02.25 om morgenen lørdag 12. oktober 2019, da politiet nåede frem til adressen - et parcelhus i den amerikanske by Fort Worth i staten Texas.

Den bekymrede nabo havde set, at fordøren til parcelhuset stod åben, og lyset i huset var tændt, selv om det var midt om natten. Han havde derfor ringet til den lokale politistation på den amerikanske version af nummer 114 for at få en patruljevogn til lige at slå et smut forbi.

Det fortryder naboen, for nu er en betjent sigtet for drab, og historien om politiets katastrofale besøg fylder godt i de amerikanske medier.

Betjent på listefødder

Sagen er blot den seneste i en række, hvor politiet angriber sagesløse personer på steder, hvor de fleste burde føle sig trygge.

Inde i huset med den åbne fordør sad en 28-årig kvinde og spillede videospil med sin otteårige nevø.

Hun hed Atatiana Jefferson og arbejdede som sælger, mens hun forsøgte at komme ind på medicinstudiet. Denne aften havde hun sagt ja til at passe sin nevø, og fordi det var varmt, havde de ladet dørene stå åbne.

Atatiana Jefferson opdagede ikke politibilen.

Betjenten parkerede nemlig et stykke væk fra huset, før han listede sig nærmere med tændt lommelygte og trukket pistol.

Der er ikke nogen trussel - med mindre det er sorte mennesker

Michael Bell, præst

Ifølge Ed Kraus, der er konstitueret politimester i Fort Worth, havde betjenten ikke fået at vide, om opkaldet fra naboen var gået via alarmcentralen eller ej. Han var på vagt, fordi han havde mistanke om et indbrud, oplyser Ed Kraus til tv-stationen NBCDFW.

Betjent på listefødder

Betjenten, Aaron Dean, havde et tændt kamera på sin uniform, og politiet i Fort Worth har offentliggjort videoen, så alle kan se, hvad der så skete.

Betjenten efterforskede en åben dør og skød kvinden gennem et vindue. Vidoen er fra hans kropskamera. Video: Peter Møller

På billederne ser man betjenten liste sig hen til huset uden at sige noget. Lommelygten er tændt, mens den tavse betjent lister sig rundt om bygningen.

Da han kommer til et vindue, ser han en skikkelse og råber:

- Hænderne op, vis mig dine hænder.

I samme sekund skyder han skikkelsen i vinduet.

Han præsenterede sig aldrig som politibetjent, og personen i vinduet havde ikke tid til at reagere.

Den 28-årige Atatiana Jefferson blev erklæret død klokken 03.05. Hendes otteårige nevø var ved siden af hende, da hun blev ramt, men betjenten affyrede kun et skud, så han slap uden fysiske skader.

Kort efter drabet udsendte politiet i Fort Worth en pressemeddelelse, hvor der står, at betjenten opfattede en trussel ved vinduet og affyrede sit våben. Sammen med pressemeddelelsen udsendte ordensmagten også et billede fra betjentens kamera, hvor man kan se, at der lå en pistol på et bord i huset.

Politiet beklager

Ifølge borgerretsadvokaten S. Lee Merritt, der repræsenterer den afdøde kvindes familie, er billedet af pistolen et typisk eksempel på, hvordan amerikansk politi forsøger at så tvivl om offerets karakter efter en uheldig episode.

- Der er intet forbryderisk eller ulovligt i at eje et skydevåben, og de redegjorde ikke for, hvordan våbnet havde noget at gøre med deres brug af dødbringende magt, siger han til NBCDFW.

Politichef Ed Kraus har da også efterfølgende beklaget, at politiet offentliggjorde billedet af pistolen.

- Vi er boligejere i Texas. Jeg kan ikke forestille mig, at mange af os havde handlet anderledes, hvis vi hørte nogen uden for huset og havde adgang til et skydevåben, siger han. Han oplyser ikke, om kvinden havde våbnet på sig, da der blev skudt.

Han har også selv set videobillederne.

- Ingen har set videoen og sagt, der var tvivl om, at denne betjent opførte sig uhensigtsmæssigt, siger Ed Kraus.

Den sigtede betjent Aaron Dean er 35 år. Han blev ansat ved politiet i 2017 og udnævnt til betjent i 2018.

Efter skudepisoden blev han suspenderet, og han sagde selv sit job op kort efter suspenderingen. I weekenden blev Aaron Dean så varetægtsfængslet med en kaution på 200.000 dollars, og han risikerer en længere fængselsstraf.

For en stor del af de sorte amerikanere handler sagen dog ikke om Aaron Dean, men om meget mere.

Myrdet i sin sofa

Det er nemlig kun to uger siden en anden betjent, den 31-årige Amber Guyger, blev idømt 10 års fængsel for at have dræbt en 26-årig sort bogholder, mens han sad og spiste en tallerken is på sofaen i sin stue.

Amber Guyger har ifølge BBC forklaret, at hun kom hjem fra en arbejdsdag på 14 timer. Hun tog fejl af etagerne i sin bygning, fordi hun var i færd med at udveksle lumre sms'er med en kollega og gik derfor gennem en forkert dør.

Hun gik ind i den 26-årige mands lejlighed, troede han var en indbrudstyv og skød ham.

Drabet på den 26-årige fandt sted i 2018 bare 55 kilometer fra parcelhuset med den åbne dør i Fort Worth.

Få dage efter Amber Guyger var blevet dømt, omkom et af sagens hovedvidner ved en skudepisode.

Ifølge politiet blev vidnet skudt i et narkoopgør, men lokale borgerrettighedsaktivister kræver en uafhængig efterforskning af sagen, skriver Washington Post.

Ifølge borgerrettighedsadvokaten S. Lee Merritt, der repræsenterer den afdøde 28-årige Atatiana Jeffersons familie, har politiet i Fort Worth et dårligt rygte, når det handler om behandlingen af sorte medborgere.

- Fort Worth har en kultur der tillader, at sådan noget kan ske, siger han til New York Times.

Og der er flere eksempler.

I 2009 omkom en psykisk syg mand, fordi han blev skudt med politiets elektriske tasere i byen. Det var hans egne forældre, der havde ringet efter hjælp, skriver New York Times.

Og i 2016 blev en sort kvinde skudt med en taser, arresteret og lagt i håndjern, fordi hun havde tilkaldt politiet efter et overfald på hendes søn. Videoen af episoden gik viralt, og den ansvarlige betjent blev efterfølgende fyret, skriver NBCFWD.

Truslen fra politiet

Nu kræver områdets beboere så handling.

En indsamling til at føre retssag mod politiet er i skrivende stund oppe på 1,4 millioner kroner, mens over 30.000 borgere har skrevet under på nettet for at få den aktuelle sag undersøgt til bunds.

Ifølge en af byens sorte præster, Michael Bell, er det mærkeligt, at politiet kan opfatte en person i et privat hjem som en trussel.

- Der er ikke nogen trussel - med mindre det er sorte mennesker. Blot vores tilstedeværelse, vi er truslen, siger han til avisen Fort Worth Star-Telegram.

Naboen, James Smith, der startede hele sagen med sit bekymrede opkald til politiet, fortæller til avisen, at han bare forsøgte at være en god nabo, men at han nu har svært ved at sove om natten.

- Jeg er rystet, jeg er gal, jeg er vred, og jeg føler, at det til dels er min skyld. Hvis jeg ikke havde ringet til politiet, havde hun stadig været i live, siger han.

Sammen med de øvrige indbyggere i Fort Worth er der tilmed nu også en risiko for, at James Smith møder den sigtede betjent på gaden.

Retsdokumenter fra de lokale myndigheder viser nemlig, at betjenten forlod fængslet tirsdag morgen, efter der var stillet en kaution på 200.000 dollars.