Udland

Video viser tyrkisk-støttede tropper henrette syrisk oppositionspolitiker

Soldater fra FSA og den tyrkiske hær poserer sammen. De har i en årrække arbejdet sammen i Syrien.  Khalil Ashawi / Ritzau Scanpix

Flere civile og en prominent oppositionspolitiker er blevet henrettet af tyrkisk-støttede tropper fra oprørsgruppen FSA.

Hervin Khalaf, den 35-årige civile, kvindelige generalsekretær i et syrisk oppositionsparti, blev angrebet i et baghold af medlemmer af Den Frie Syriske Hær (FSA), en oprørsgruppe som Tyrkiet aktivt støtter, og som hjælper tyrkerne med deres offensiv i Syrien. Det bekræfter det syriske observatorium for menneskerrettigheder, skriver The Guardian.

Khalaf var generalsekretær i Fremtidens Syrien, der blev etableret i 2005. Hun var dermed ikke en del af hverken Folkets Befrielseshær (YPG) eller Kurdistans Arbejderparti (PKK), som Tyrkiet siger, at de er i Syrien for at bekæmpe.

Hvem er Den Frie Syriske Hær?

Den Frie Syriske Hær (FSA) er en væbnet oprørshær, som kæmper i Syrien under den syriske borgerkrig. Selv om de fleste af FSAs medlemmer er sunnimuslimer - Syriens største trossamfund - har den bataljoner, der består helt eller delvist af kurdere, turkmenere, palæstinensere og drusere. Siden 2017 har den været støttet af Tyrkiet. Tidligere har FSA kæmpet sammen med de selvsamme styrker, de nu bekriger.

Kilde: Wikipedia
 

Ifølge Reuters har FSA benægtet episoden.

Der er imidlertid kommet en video på sociale medier, der viser de tyrkisk-støttede oprørere angribe hendes bil, hive hende ud af den, og senere et klip, hvor de tramper på hendes lig.

Videoen blev først delt på den officielle twitterkonto af en oprørsgruppe, der kæmper sammen med FSA.

TV 2 har set videoerne, men vil ikke dele dem, da de er af særlig brutal karakter.

Ikke en del af kurdiske oprørsstyrker

En repræsentant for Hervin Khalafs parti, Fremtidens Syrien, bekræfter, at hun er blevet henrettet. Han fortæller, at Khalaf i en længere periode har haft meget kontakt med de amerikanske myndigheder - lige indtil for nyligt.

En talsmand for De Syriske Demokratiske Styrker kalder det et tydeligt bevis på, at Tyrkiet har handlet ulovligt i Syrien.

Hvem er De Syriske Demokratiske Styrker?

De Syriske Demokratiske Styrker (SDF) er en alliance, der primært består af kurdiske, arabiske og assyriske/syriske militser samt nogle mindre armenske, turkmenske og tjetjenske styrker. SDF ledes militært af Folkets Beskyttelseshær (YPG), en primært kurdisk milits. SDF blev grundlagt i oktober 2015 og beskriver sin mission som kampen for at skabe et sekulært og demokratisk Syrien. Den opdaterede forfatning i Nord- og Øst Syriens oprørsholdte områder siger, at SDF er dens officielle forsvarsstyrke.

I videoen kan man høre en mand råbe ’Gud er stor! Film mig!', og se Khalaf ligge i en bunke sten, hvorfor der på de sociale medier florerer oplysninger om, at hun forinden sin henrettelse blev stenet.

En tyrkisk avis ved navn Yeni Şafak, der er kendt for sit meget tætte forhold til den tyrkiske regering, skrev om henrettelsen af Khalaf, at det var en ”succesfuld mission”.

I alt ni civile blev dræbt i bagholdsangrebet, som fordømmes af det syriske oppositionsparti.

USA efterforsker

Amerikanerne er blevet bekendtgjort med videoen, som en talsperson fra regeringen siger, at de er ved at undersøge.

Er der tale om henrettelser af civile, som der hidtil mistænkes, vil det med stor sandsynlighed være handlinger, der kan retsforfølges som krigsforbrydelser.

Det er ikke kun Hervin Khalaf, der er blevet henrettet af FSA. I en anden video ser man FSA-soldater bevæbnet med AK-47-rifler skyde bagbundne mænd, der formodes at være Khalafs livvagter, igen og igen, mens andre står og råber "Dræb dem!"’ og "Gud er stor!".

Hvem er Kurdistans Arbejderparti?

Kurdistans Arbejderparti, normalt kendt under dets kurdiske akronym PKK, er en kurdisk politisk og militant organisation, dannet i 1978. PKK er på terrorlisten i Tyskland, Australien, Storbritannien, Syrien, EU, Tyrkiet og USA, men det diskuteres i 2014 om de fortsat skal være det, da de kæmper i krigen mod IS. Omkring 40.000 mennesker vurderes at have mistet livet som følge af kampe mellem PKK og det tyrkiske militær og politi. Tyrkiet påstår, at Folkets Befrielseshær (YPG), der er en kurdisk gruppe i den syriske borgerkrig, er allieret med PKK.

Kilde: Wikipedia

Invasionen overraskede amerikanerne

Trumps udmelding om tilbagetrækning af amerikansk styrker skete fordi, USA ikke længere ønsker tilstedeværelse mellemøsten.

Den amerikanske forsvarsminister Mark Esper fortalte søndag på TV-kanalen CBS, at amerikanerne indenfor de sidste 24 timer havde opdaget, at Tyrkiet ikke kun var i Syrien for at etablere en sikkerhedszone, som Erdogan påstår.

De ville derimod trække langt længere ind i Syrien, end hvad de havde offentliggjort, fortalte han.

Tilbagetrækningen fra USA og den efterfølgende tyrkiske invasion har betydet, at der, ifølge Al Jazeera, er op mod 900 IS-krigere stukket af fra de kurdiske fængsler.

Derudover har amerikanernes beslutning om at trække tropperne også medført, at deres fjender i området - Bashar Al-Assad og de russiske styrker - har formået at få kurderne på deres side gennem en aftale forhandlet af Ruslands regering. Dermed er den syriske hær på vej ind i de kurdisk-styrede områder.

Dette blev USA advaret om allerede sidste uge.

Hvem er Islamisk Stat?

Islamisk Stat (IS) er en terrororganisation, der har indført rabiate sharia-regler i de områder, de kontrollerer i Irak og Syrien, hvilket blandt andet har resulteret i undertrykkelse, forfølgelse og afpresning af andre religioner. IS er blevet forbundet med en række massakrer på soldater, civile og oprørere og en lang række kidnapninger af vestlige nødhjælpsarbejdere, journalister og syriske aktivister. FN’s Menneskerettigheds-domstol har dokumenteret, at IS har begået massehenrettelser, bortførelser af kvinder og brug af børnesoldater. 

Kilde: Wikipedia

- Jeg bliver nødt til at vide, om I er i stand til at beskytte mit folk. Om I er i stand til at forhindre bomberne i at ramme os eller ej. Hvis I ikke er, så må jeg lave en aftale med Rusland og regimet, lød det fra general Mazloum Kobani Abdi, som er leder af De Syriske Demokratiske Styrker.

Står i kø for at kritisere Trump

Kritikken hagler ned over den amerikanske præsident, Donald Trump, efter hans beslutning om at trække tropperne ud af Syrien.

Prominente republikanere som Lindsey Graham og John Shimkus kalder hans beslutning for henholdsvis ’den værste fejl, han har begået i sin præsidentperiode’ og 'frygtelig og foragtelig’, mens Shimkus proklamerede, at han ikke længere støttede præsidenten.

Derudover har Liz Cheney, datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney og en af de højst rangerende republikanere i Repræsenternes Hus, fordømt præsidentens handling. Hun siger, at Trump er i gang med at genoplive Islamisk Stat, og at han tillader nedslagtningen af amerikanske allierede - hvilket hun kalder "sygt".

Også tidligere præsidentkandidat Mitt Romney har været ude at kritisere Trump. Han kalder Trumps beslutning for skamfuldt forræderi.

Kort tid efter præsidenten banede vejen for Tyrkiets militær, begyndte både demokratiske og republikanske senatorer at arbejde på at indføre økonomiske sanktioner mod Tyrkiet. Dette har præsident Trump nu eftersigende godkendt, og USA vil derfor muligvis inden for kort tid indføre sanktioner mod Erdogan og tyrkerne, skriver Reuters.