Uro i Barcelona: Udenrigsministeriet advarer danskere

Hårde straffe til catalanske seperatist-ledere har fået tilhængere til at demonstrere og storme den lokale lufthavn.

Udenrigsministeriet advarer nu danskere mod at komme for tæt på uroligheder i Barcelona.

Mange tusinde mennesker demonstrerer mandag i byen i protest mod de hårde fængselsstraffe, som den spanske Højesteret mandag har afsagt over ni ledere af den catalanske selvstændighedsbevægelse.

De er blevet dømt for, for den 1. oktober 2017 at gennemføre en folkeafstemning i Catalonien om selvstændighed, på trods af, at den spanske centralregering havde erklæret afstemningen for ulovlig.

Den hårdeste straf fik vicepræsidenten i regionen, Oriol Junqueras, der fik 13 års fængsel. Otte andre, blandt andre flere tidligere ministre i den regionale regering, fik straffe mellem ni og 12 års fængsel.

Bruger falske boardingkort

Dommene over de catalanske ledere fik tusindvis af demonstranter til at samle sig i Barcelonas centrum, hvor protesterne indtil nu har været fredelige.

Mere dramatisk er det gået for sig i El Prat lufthavnen i Barcelona, hvor der ifølge nyhedsbureauet AP har været sammenstød mellem kampklædt politi og demonstranter.

Veje ind til lufthavnen er blokerede af tæt trafik, og spansk politi har stoppet metroen ind til lufthavnen. Det har dog ikke forhindret flere tusinde demonstranter at nærme sig lufthavnen til fods.

Ifølge avisen El Pais har en aktionsgruppe downloadet tusindvis af falske boardingkort, der skal give demonstranterne adgang til lufthavnen.

Lufthavnsmyndighederne siger til El Pais, at der sent mandag eftermiddag var aflyst 20 fly til og fra lufthavnen. Netop flytrafikken er da også en af de ting, som Udenrigsministeriet opfordrer danske rejsende i Barcelona til at være meget opmærksomme på.

Drømmer stadig om selvstændighed

Den daværende catalonske præsident Carles Puigdemont er ikke blandt dagens dømte. Han har siden 2017 befundet sig i frivilligt eksil i Belgien, på trods af spanske forsøg på at få ham udleveret.

Samtidigt med dommene i dag er der igen udstedt en europæisk arrestordre på Puigdemont.

Den tidligere vicepræsident Oriol Junqueras, der blev idømt 13 års fængsel, siger i dag, at han ikke har opgivet drømmen om catalansk selvstændighed:

- Vi vender tilbage stærkere og med endnu større beslutsomhed end nogensinde. Tak til alle, kæmpe videre, for vi vil kæmpe videre for evigt, skrev han på Twitter.

En anden af de dømte, græsrodsaktivisten Jordi Sanchez, der fik ni års fængsel, opfordrede ligeledes til fortsat kamp:

- Lad os udtrykke os uden frygt og lad os gå fremad, uden vold mod friheden, skrev han på Twitter efter dommen.

Alle de dømte har meddelt, at de vil appellere dommene til den europæiske menneskerettighedsdomstol.

Kritik fra FC Barcelona

Regionens store kulturelle magtfaktor, fodboldklubben FC Barcelona, har også været ude og kritisere dommene:

- FC Barcelona fordømmer fængselsdommene over de catalanske seperatiskledere, skriver klubben på sin officielle twitter-konto.

Den fungerende spanske premierminister Pedro Sanchez siger til gengæld, at dagens domme er juridisk uangribelige:

- Ingen er hævet over loven. I et demokrati som Spanien er der ikke nogen, der bliver retsforfulgt for deres overbevisning, men kun handlinger, der er kriminelle ifølge loven, kommenterede han efter dommen.

Tilhængerne af catalansk selvstændighed fik et stort flertal, da der i 2017 var folkeafstemning om selvstændighed, idet 90 procent stemte for. Til gengæld var stemmeprocenten lav – på 42 procent – fordi modstandere af selvstændighed boykottede afstemningen, og fordi spansk politi forsøgte at forhindre afstemningen.

På baggrund af afstemningsresultatet udråbte Carles Puigdemont og hans regering det selvstændige Catalonien. En beslutning, der blev underkendt af den spanske centralregering, som afsatte den regionale regering og valgte at regere Catalonien direkte fra Madrid.