Udland

Trump indfører sanktioner mod Tyrkiet

USA's præsident har talt i telefon med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og bedt ham "stoppe invasionen" af Syrien.

USA's præsident, Donald Trump, underskrev sent mandag aften dansk tid et dekret, der indfører sanktioner mod en række repræsentanter i den tyrkiske regering.

Det meddelte den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Trump varslede tidligere på aftenen sanktioner i et opslag på Twitter. Her fremgik det desuden, at toldafgifter på stål fra Tyrkiet vil blive hævet til 50 procent.

Sanktionerne kommer som følge af den tyrkiske offensiv i Syrien, skrev præsidenten.

Amerikanske soldater vil blive genindsat

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, tilføjer i et interview, at Donald Trump har talt i telefon med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og bedt ham "stoppe invasionen" af Syrien øjeblikkeligt.

Derudover vil forhandlinger med tyrkerne om en handelsaftale til op mod 100 milliarder dollar blive indstillet "øjeblikkeligt".

Lyn-analyse

Donald Trump mener, at han ved at presse Tyrkiet på økonomien kan tvinge dem ud i et tilbagetog. Det er det, han også har brugt overfor Rusland for at få dem til at trække sig tilbage og det samme har han gjort overfor Nordkorea. Det er en nøgle, Trump godt kan lide at dreje på og som han nu håber kan medvirke til, at tyrkerne tænkerne sig om en ekstra gang. Trump er villig til at bringe Tyrkiet økonomisk i knæ og det har han også meddelt præsident Erdogan.

Trump gentager, at han "er fuldstændig parat til at ødelægge Tyrkiets økonomi", hvis landet fortsætter videre "ad denne farlige og destruktive vej".

Han tilføjer, at amerikanske soldater, der er trukket ud af det nordlige Syrien, vil blive genindsat i regionen for at overvåge situationen. For en uge siden lød det ellers, at 1000 amerikanske soldater havde fået ordre til helt at forlade landet.

Blev kaldt forræderi

Trumps beslutning om at trække amerikanske styrker væk fra det nordlige Syrien blev stærkt kritiseret i præsidentens eget bagland.

Nogle kaldte det et forræderi mod USA's allierede.

USA og dets allierede har fordømt den tyrkiske offensiv. Men truslen om sanktioner har ikke haft nogen indvirkning på den tyrkiske ledelse omkring præsident Recep Tayyip Erdogan.

Onsdag indledte tyrkerne en offensiv, der hovedsageligt er rettet mod kurdiskledede styrker, som kontrollerer et stort stykke af det nordlige og særligt det nordøstlige Syrien.

10.000 civile flygtet

Siden har der været uafbrudte kampe i og omkring nogle grænsebyer på den syrisk-tyrkiske grænse.

Ifølge FN er flere end 100.000 civile flygtet fra områder berørt af den tyrkiske offensiv.

Det syriske regime sendte mandag styrker op mod den tyrkiske grænse for at inddæmme offensiven mod kurderne.

Den kurdiske administration i det nordlige Syrien har bekræftet, at man har indgået en aftale med Syriens regering om, at den syriske hær kan indsættes tæt ved grænsen til Tyrkiet.