Tidligere separatistleder får 13 års fængsel i Spanien

Ni catalanske separatistledere har mandag fået mellem ni og 13 års fængsel ved Spaniens højesteret.

Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras er mandag formiddag blevet idømt 13 års fængsel ved Spaniens højesteret.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Højesteret har mandag afsagt dom mod en række separatistledere, der var aktive under en stor løsrivelsesbevægelse i 2017. Her krævede separatister fra den spanske region, at Catalonien skulle løsrives fra Spanien.

Politisk krise efter løsrivelsesforsøg

Løsrivelsesforsøget skabte stor politisk uro, og også efterfølgende har Spanien været plaget af dyb politisk krise.

Ved folkeafstemningen for omkring to år siden stemte godt ni ud af ti for løsrivelse. Men afstemningen var i forvejen erklæret ulovlig. Flere valgsteder blev blokeret af politiet på valgdagen. Alt i alt var det derfor kun 43 procent af catalonierne, der overhovedet afgav deres stemme.

Efter folkeafstemningen erklærede det daværende regionale styre under ledelse af Carles Puigdemont Catalonien for uafhængigt.

Det fik regeringen i Madrid til at gribe ind, afsætte det regionale styre og udskrive nyvalg til regionsstyret. Den tidligere catalanske præsident Carles Puigdemont flygtede fra Spanien og er nu i eksil i Belgien.

I alt er ni personer mandag blevet idømt mellem ni og 13 års fængsel.