Syriske styrker går ind i nøgleby for at modsætte sig tyrkerne

Det syriske styre har mandag sendt regeringsstyrker nordpå for at inddæmme en tyrkisk offensiv mod kurdere.

Syriske regeringsstyrker er mandag gået ind i den vigtige by Manbij i den nordlige del af Syrien. Det rapporterer syriske statsmedier.

Soldaterne sendes mod området for at inddæmme en tyrkisk offensiv mod den kurdiske YPG-milits.

Regeringshæren har mandag taget kontrol over en række landsbyer i det nordlige Syrien efter at have indgået aftaler med kurdiske myndigheder om at sikre grænsen mod Tyrkiet.

De syriske styrker indtog blandt andet landsbyen Tal Tamr, som ligger omkring 20 kilometer fra grænsen samt Tabqa, der ligger ved en strategisk vigtig flybase.

Syriske soldater kontrollerer ifølge overvågningsgruppen Det Syriske Observatorie for Menneskerettigheder også Ain Issa.

Tyrkiske styrker er ved bygrænsen

Tyrkiske regeringsstyrker og den tyrkisk-støttede FSA-milits var på vej mod Manbij, som de ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan skulle indtage inden for kort tid.

Manbij er en by med 100.000 indbyggere - cirka 40 kilometer inde på den syriske side af grænsen til Tyrkiet.

CNN Türk rapporterede tidligere mandag, at tyrkiske styrker allerede var ved bygrænsen.

Mindst 130.000 mennesker er ifølge FN drevet på flugt, efter at Tyrkiet i sidste uge indledte en offensiv mod kurderne i YPG-militsen.

Mindst 60 civile meldes ifølge ubekræftede meldinger dræbt ved de tyrkiske angreb, mens 18 civile skal være dræbt ved YPG-angreb mod civile områder på den tyrkiske side af grænsen - blandt dem mange børn.

**

Perspektiv

Foto: Aaref Watad / Ritzau Scanpix

Hvorfor er Tyrkiet gået ind i Syrien?

Tyrkerne har to primære grunde til at gå ind i det nordlige Syrien.

For det første det kurdiske spørgsmål: Tyrkerne har et stort kurdisk mindretal på måske 13 millioner mennesker, som kræver øget selvstyre. Den stærkeste politiske kraft, det forbudte kurdiske parti PKK, har kæmpet for selvstyre i Tyrkiet siden 1984 og står på både EU’s og USA's terrorliste. Derfor ønsker Tyrkiet under ingen omstændigheder, at kurdiske styrker skal have kontrol med et område, der grænser op til Tyrkiet.

For det andet de flere end tre millioner syriske flygtninge, der bor i Tyrkiet. Tyrkiet ønsker at skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ langs hele grænsen mellem de to lande, og har planer om en sende mindst en million syriske flygtninge tilbage til dette område på 500 gange 30 kilometer.

***