Stormskyerne hænger tungt over Brexit-forhandlingerne

16x9
Boris Johnson vil hellere ligge død i en grøft end bede om en forlængelse af Brexit-forhandlingerne. Foto: Isabel Infantes / Ritzau Scanpix

Det er en mulighed, at briterne i næste uge har en helt ny premierminister.

De hårdt prøvede Brexit-forhandlere fra EU og fra Storbritannien måtte søndag aften konstatere, at de havde spildt en weekend. Endnu en. Lørdagens forhåbninger om et gennembrud blev til søndagens frygt for et sammenbrud.

Den britiske premierminister har indkaldt Underhuset nu på lørdag for at kunne få en ny aftale med EU stemt igennem. Men diplomaterne i Bruxelles så det søndag aften som endnu flere spildte kræfter.

Det så ellers interessant ud i begyndelsen af weekenden. Premierminister Boris Johnson var på hurtigt tilbagetog fra sin hårde linje og sine barske trusler om at forlade EU uden nogen aftale, efter at han torsdag havde haft et kontant møde med Irlands statsminister Leo Varadkar.

Udspillet til EU efter Johnsons tilbagetog lignede i en vis grad den ordning, som forgængeren Theresa May gik med til for to år siden – men også kun til en vis grad. Londons tanker om, hvordan man skal nå det vigtige mål at undgå at få en fast grænse mellem Irland og Nordirland er ret eksotiske.

En kunstig grænse

Planen er kort fortalt, at hele Storbritannien inklusive Nordirland forlader EUs toldunion, så briterne kan lave nye toldaftaler med resten af verden. Men det er kun ”juridisk”, at Nordirland forbliver inden for den britiske told-zone. Derimod skal Nordirland i ”praksis” være forbundet med Irlands og dermed EU's toldunion.

Det lyder kunstigt. Og det er det i høj grad også.

Rent praktisk skal varer fra England/Skotland/Wales toldbehandles på færger og fragtskibe mellem den britiske ø og den irske ø. Det skulle betyde, at der ikke er behov for nogen toldgrænse mellem Nordirland og Irland.

Der er bare to store problemer.

Dels er de nordirske protestanter rasende. De vil ikke gøres til andenrangs-briter og reelt blive hængende med den ene fod i EU. Og deres parti DUP er nødvendige for Boris Johnson, hvis han skal få en aftale godkendt i Underhuset.

Dels meddelte EU's chefforhandler Michel Barnier søndag aften EU-ambassadørerne i Bruxelles, at de britiske idéer om at holde Nordirland halvt-inde og halvt-ude af EU's toldområde ville skabe en stribe risici, som er uafprøvede og uoverskuelige. Så svaret var nej.

Forhandlinger frem til deadline

Holdningen på EU-siden er, at premierminister Johnson må fortsætte sit tilbagetog og komme med friske ”politiske impulser”, som den britiske avis The Guardian beretter fra Bruxelles-diplomaternes briefinger søndag aften.

Tilmed forudser Michael Barnier, at situationen er så vanskelig, at der næppe kommer nogen aftale på det kommende EU-topmøde torsdag-fredag. I stedet må man nok regne med, at forhandlingerne må fortsætte i næste weekend eller i næste uge.

Samtidig skriver det normalt særdeles velorienterede britiske blad, The Financial Times, at der snarere er udsigt til endnu et ekstraordinært EU-topmøde om to uger, nemlig 29. oktober. Det er så kun to dage, før briterne i princippet enten må have en Brexit-aftale med EU på plads eller forlader det europæiske samarbejde helt uden en aftale.

Vil hellere ligge død i en grøft

Disse to dage er for kort tid til, at EU27-landene kan nå at godkende en aftale, så en forlænget frist bliver nødvendig. Det er den situationen, som premierminister Boris Johnson for enhver pris vil undgå.

Han har med sit sædvanlige blomstrende sprog sagt, at han hellere vil ligge død i en grøft end bede om en forlængelse af Brexit-forhandlingerne.

Men i Bruxelles taler diplomaterne altså om, at Boris Johnson nu må komme med mindre eksotiske og mere anvendelige ”politiske impulser”.

Det budskab, som Michel Barnier nu sender ud til de 27 medlemslande og de 27 udenrigsministre, der mødes i dag mandag i Luxembourg er, at der ikke er noget fortilfælde for sådan et ”dobbelt” toldsystem. Det vil efter hans vurdering være praktisk taget umuligt at få sikkerhed for, hvor de importerede varer ender.

Dermed vil grænsen mellem Irland og Nordirland være en åben sluse for smuglere af både varer og illegale indvandrere.

Mulighed for en ny premierminister

Foreløbigt venter EU kommissionen, at forhandlingerne fortsætter mandag – så udenrigsministrenes chancer for at forberede torsdagens topmøde bliver ringe. Kommissionen skriver, at der ”endnu er meget arbejde at gøre”. Men optimismen er en del af embedsmændenes DNA, så de tilføjer, at forhandlingerne har været ”konstruktive”.

Hvad er sĂĄ chancerne for en Brexit aftale?

Svaret afhænger i høj grad af, om den britiske premierminister er i stand til at give sig yderligere. Hans forgænger forsøgte tre gange forgæves at få en skilsmisseaftale med EU vedtaget i Underhuset. Og Boris Johnson selv har lidt syv nederlag i Underhuset og har til dato ikke vundet én eneste afstemning.

Så de næste to uger byder på mange spørgsmålstegn.

En af mulighederne er også, at briterne i næste uge har en helt ny premierminister. Så stormskyerne hænger tungt over møderne i Bruxelles. Men endnu tungere over Downing Street i London.

På begge sider af kanalen er der nu brugt treethalvt år på Brexit – og på begge sider håber man, at vi alle sammen kan komme videre i tilværelsen.