Brexit

Kan ugen ende med Brexit-aftale? Boris Johnson har fire muligheder

Storbritanniens premierminister Boris Johnson har sagt, at han "hellere vil dø i en grøft" end beholde Storbritannien i EU efter den 31. oktober. Phil Noble / Ritzau Scanpix

Storbritannien og EU mødes torsdag for at finde ud af, hvordan briterne skal forlade unionen. Dramaet ser ud til at kunne bevæge sig fire steder hen.

Denne uge kan blive afgørende for forhandlingerne om Storbritanniens farvel til EU. Torsdag drager den britiske premierminister, Boris Johnson, til topmøde i Bruxelles, hvor flere års kaotiske forhandlinger om Brexit kan ende på den ene - eller den anden - måde.

Lige nu ser topmødet ud til at kunne ende med fire forskellige resultater. Dem kan du blive klogere på i denne artikel.

Meget afhænger dog af de kommende dages forhandlinger mellem Storbritannien og EU, der forsøger at finde ud af, hvordan grænsen mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland skal administreres.

Hverken EU eller briterne ønsker toldere og kontrollanter på grænsen mellem Irland og Nordirland, men EU vil heller ikke have, at firmaer i Nordirland kan importere varer til lav britisk told og sende dem videre til EU til priser, der vil udkonkurrere EU's egne virksomheder.

Derfor taler parterne nu om at lade Nordirland blive i det indre marked for så vidt angår landbrugsprodukter og varer. Det betyder, at nordirske virksomheder skal betale told på varer fra det øvrige Storbritannien, men virksomhederne kan efterfølgende få refunderet tolden, hvis varerne bliver i Nordirland.

Men tiden inden EU-topmødet er ved at løbe ud, og det er ikke sikkert, parterne bliver enige. Derfor kan mødet ende på fire forskellige måder.

1. Der kommer en aftale

Boris Johnson giver thumbs up på en partikonference den 30. september.

Topmødet torsdag og fredag kan ende med en aftale om Brexit, hvis der findes en løsning på problemet med den irske grænse.

Lykkes det for de britiske forhandlere at blive enige med EU's embedsmænd, er der dog et stykke vej endnu, hvis aftalen skal blive gennemført. En aftale skal nemlig godkendes i det britiske parlament, og her kan den nemt møde modstand fra det nordirske parti DUP, der er støtteparti for Boris Johnsons regering. DUP har hidtil modsat sig enhver form for grænse i Det Irske Hav, og det er der risiko for, at der kommer.

Lyn-analyse

En aftale er klart den løsning, som har førsteprioritet hos begge parter, men som dagene går mindskes mulighederne.

Det hele afhænger af, om det lykkes at finde en løsning på det irske toldproblem, som alle parter kan leve med.

Og så kræver det, at Boris Johnson kan få aftalen godkendt af det britiske parlament, hvilket var meget vanskeligt for hans forgænger. EU parlamentet skal også kunne nå at godkende en aftale.

2. Ingen aftale, men nyt topmøde

Boris Johnson uden for Downing Street nummer 10 den 10/10.

Forhandlingerne om det irske grænseproblem er lange og vanskelige, derfor kan de trække ud. Hvis forhandlingerne ikke er færdige inden EU-topmødet torsdag, kan der opstå en situation, hvor der skal holdes et nyt.

I EU er der ifølge TV 2s korrespondent rygter om, at det kan blive 29. eller 30. oktober - altså få døgn inden Storbritannien er sat til at forlade EU.

Lyn-analyse

Der kan komme et ekstra EU-topmøde om Brexit i løbet af ganske kort tid, hvis det ikke lykkes at forhandle en aftale på plads nu.

Denne løsning er en mulighed, hvis forhandlingerne trækker i langdrag, men der alligevel kan spores tydelige fremskridt. I dette scenarie forlader briterne ikke EU 31. oktober.

De bliver sandsynligvis nødt til at bede om en kort forlængelse af udtrædelsesdatoen mens de sidste ting falder på plads. De ventes dog at forlade EU kort derefter, hvis aftalen godkendes af EU og det britiske parlament.

3. Ingen aftale og intet nyt topmøde

Boris Johnson den 14. oktober efter en vaccination.

Hvis aftalen ikke kan blive færdig til slutningen af EU-topmødet, så parlamentet i London kan godkende den 19. oktober, træder den såkaldte Benn-lov i kraft.

Loven blev vedtaget uden om Boris Johnsons konservative parlamentsmedlemmer, og den forpligter Boris Johnson til at bede EU om en forlængelse af forhandlingerne til 31. januar 2020, hvis ikke parlamentet har stemt enten for no-deal, eller der endnu ikke er opnået en aftale. Er forhandlingerne mellem EU og Storbritannien så vanskelige, at der ikke er en løsning i sigte ved topmødet, er det muligt, at de kan vare helt ind i 2020.

Lyn-analyse

Hvis det ikke lykkes EU og Storbritannien at blive enige om en skilsmisseaftale, kan britisk lov tvinge ham til at bede EU om udsættelse af skilsmissedatoen sandsynligvis til ultimo januar.

Det er ikke et scenarie som Boris Johnson ønsker, og EU synes heller ikke det er vidunderligt, men hvis han beder om udsættelsen er det svært at se, at han ikke får den.

4. Ingen aftale og britisk farvel

Boris Johnson vinker uden for Downing Street nummer 10.

Boris Johnson har sagt, at han "hellere vil dø i en grøft" end forhandle videre med EU efter 31. oktober.

Imidlertid kan han blive tvunget til det af den såkaldte Benn-lov, der er beskrevet ovenfor. Boris Johnson har dog tidligere forsøgt diverse krumspring for at bøje britisk lov i forbindelse med Brexit, og hvis han af en eller anden grund ikke får bedt EU om at udsætte skilsmissedatoen, vil Storbritannien formentlig forlade EU uden en aftale 31. oktober.

Lyn-analyse

Hvis forhandlingerne mellem Storbritannien og EU bryder fuldstændigt og endegyldigt sammen før eller under topmødet, og Boris Johnson ikke beder om en forlængelse, så forlader Storbritannien automatisk EU uden en aftale.

Det er meget usandsynligt, at EU egenhændigt trækker stikket på forhandlingerne, så det vil være briternes egen afgørelse, hvis det sker.