Brexit

For første gang i 100 år kan regentens tale blive stemt ned

Dronningen taler om nye love og forslag, mens alle i parlamentet tænker på Brexit og det kommende valg.

Mandag læste den britiske dronning Elisabeth den traditionelle 'Queens Speech' op i parlamentet - en tale, der er dikteret til hoffet af premierminister Boris Johnsons regering.

Og for første gang i 100 år kan talen måske blive stemt ned, vurderer en dansk ekspert.

Hvis Boris Johnson taber afstemningen - og det er bestemt en mulighed - vil det fremskynde det parlamentsvalg, som de fleste forventer kommer inden længe

Peter James Stark

Regeringen og det britiske parlament ligger lige nu i en indædt strid omkring Brexit, og oppositionen i parlamentet tog ikke godt imod talen, som de beskylder for at være et konservativt valgoplæg.

Talen fokuserede på, hvilke love den konservative regering ønsker indført i den kommende tid. Hele 26 nye lovinitiativer blev fremlagt.

- Det var tydeligt, at den siddende regering vil arbejde hårdt på retspolitik i den indeværende parlamentssamling, opsummerede TV 2’s korrespondent i Storbritannien, Divya Das, talen.

Det store spørgsmål i britisk politik – Brexit – blev derimod kun omtalt helt i starten og fyldte ikke meget:

- Det er regeringens prioritet, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober, læste dronningen op – præcis som Boris Johnson hele tiden har lovet den britiske befolkning.

Valgoplæg

Det lurende Brexit og Boris Johnsons udtalte ønske om et parlamentsvalg betyder, at løfterne om, hvad regeringen vil gennemføre, mere får form af et konservativt valgoplæg, siger Divya Das:

- Det er et pudsigt tidspunkt at holde ’Queens Speech’ på. For hele det regeringsprogram, der blev præsenteret i talen i dag, kan vise sig at være ligegyldigt, hvis ikke der kommer en aftale med EU og hvis der kommer et valg i Storbritannien, siger hun.

Det har da også affødt nogle skarpe kommentarer fra oppositionen i parlamentet:

- Det giver absolut ingen mening at opfordre til, at der bliver udskrevet valg, samtidigt med at man fremlægger et program for lovgivningen for de næste mange år, kommenterede Liz Saville Roberts, der er leder af det lille walisiske parti i parlamentet, Plaid Cymru.

Mens det store oppositionsparti Labour kaldte dronningens tale for en ’partipolitisk udtalelse forud for et parlamentsvalg’.

Stemmer om talen

Efter ’Queens Speech’ skal parlamentet nu bruge de næste seks arbejdsdage på at debattere indholdet i talen. Debatten afsluttes med en afstemning, der enten skal godkende eller forkaste talen.

Normalt er det en formalitet, fordi talen bliver holdt før en parlamentssamling, hvor regeringen har sit flertal på plads. Men denne gang er de konservative i den specielle situation, at de er i mindretal og ønsker at få udskrevet parlamentsvalg.

Det kan betyde, at ’Queens Speech’ ender med at blive nedstemt for første gang siden 1924:

- Hvis Boris Johnson taber afstemningen - og det er bestemt en mulighed - vil det fremskynde det parlamentsvalg, som de fleste forventer kommer inden længe. For det betyder jo, at Boris Johnson ikke har flertal for sit politiske program, siger Peter James Stark, der er britisk statsborger og arbejder som kommunikationsrådgiver i Danmark.