Dronningens tale var som ingen af de 64 andre

16x9
Dronning Elizabeth II indtog tronen og leverede i sin tale Boris Johnsons regerings politiske projekt. Foto: Tolga Akmen / Ritzau Scanpix

Boris Johnson bruger dronningens tale til at levere "farce"-agtigt valgoplæg.

I pomp og pragt har Dronning Elizabeth II i dag holdt den traditionelle tale - hendes 'Queens Speech' - der genĂĄbner Storbritanniens parlament.

Det er 65. gang Elizabeth II har holdt sĂĄdan en tale.

- Min regerings prioritet har altid været at sikre at Storbritannien forlader EU 31 oktober, begyndte hun den tale, som hun var blevet overrakt af regeringen, som Boris Johnson er premierminister for.

Queens Speech er dronningens præsentation af sin regerings kommende lovprogram og er skrevet af regeringen selv.

Som regel finder sådan en tale sted umiddelbart inden en ny parlamentssæson og som regel også efter et valg. Og normalt er det også en formalitet, at parlamentet stemmer den igennem og godkender den.

Men intet er det som det plejer i britisk politik.

Største politiske krise i 300 år

Denne gang fandt hendes tale sted midt i den største konstitutionelle og politiske krise siden 1600-tallet. Dengang Kong Charles var i krig med parlamentet.

Talen blev diskuteret mandag aften i Underhuset, og Boris Johnson har også fremsat samtlige af de lovforslag, han ønsker at gennemføre.

Parlamentet har nu fem dage til at diskutere lovprogrammet, og til sidst skal den til afstemning. En afstemning som kommer til at foregĂĄ, efter vi fĂĄr vished om, hvorvidt EU og Storbritannien er nĂĄet til enighed om en skilsmisseaftale, samt hvorvidt Parlamentet kan godkende en sĂĄdan aftale.

Dermed er talen og regeringens lovprogram fuldstændig afhængig af den kommende uges begivenheder i Brexit-kavalkaden:

Topmødet i EU og den lurende Brexit-deadline på lørdag.

Johnson har ikke noget flertal

Udover at talen foregik i skyggen af Brexit, som al britisk politik i denne tid, har Boris Johnson heller ikke noget flertal i parlamentet.

Allerede inden han trådte til, ledte De Konservative en mindretalsregering, som var afhængig af de ti mandater fra DUP i Nordirland.

Men efter han selv har smidt 21 konservative ud af parlamentsgruppen - som følge af at de stemte for oppositionens forslag om at forbyde ”No Deal” - har han et mindretal i parlamentet på 43 mandater.

Derfor har han ikke flertal for sin politik, hvilket nødvendigvis må betyde, at vi meget snart vil se et valg i Storbritannien.

Derfor skal dagens Queen’s Speech først og fremmest også ses som et valgoplæg frem for politik, der bliver til noget.

Ikke desto mindre, er det interessant at dykke ned i de lovforslag, som regeringen fremsatte.

Her er hovedpunkterne:

Storbritannien ud af EU: Lovprogrammet indeholder en lang række forslag, der skal gøre Storbritannien klar til et liv uden for EU. Ny landbrugsstøtte, fjernelse af den frie bevægelighed, immigrationsregler og så videre. Alle sammen lovforslag, der dog afhænger, om Storbritannien forlader EU med en aftale, og hvad aftale i så fald indeholder.

Lov og orden: Boris Johnson har stort fokus på lov og orden. Regeringen ønsker at indføre strengere straffe for kriminelle udlændinge samt fjerne muligheder for, at dømte løslades før tid. Han vil ansætte 20.000 flere politibetjente og indføre flere visitationszoner i Storbritannien.

Sundhed: Boris Johnson lover 40 nye hospitaler og generelt langt større investeringer i det britiske sundhedssystem.

Valghandlinger: Regeringens lovprogram indeholder også et forslag fra de konservative om at valgafgivelse fremover skal kræve billedlegitimation, og de henviser til stigende valgsvindel. Dette er straks blevet tolket af oppositionen som et kynisk forsøg på at forhindre mange - primært Labour-vælgere – i at stemme.

Finansminister Sajid Javid har sagt, han vil fremlægge finansieringen af forslaget i begyndelsen af november.

“Aldrig har vi set en større farce”

Reaktionerne på talen er allerede strømmet ind.

Labour-lederen, Jeremy Corbyn, sagde i sin tale i parlamentet, at der ”aldrig har der været en større farce, end at en regering med mindretal på minus 43, som har tabt samtlige afstemninger i Underhuset, fremsætter et lovprogram”.

Derudover har De Liberale Demokrater og den øvrige opposition harceleret over, at talen netop er et politisk manifest uden nogen form for sikkerhed for, at det bliver til noget.

De mener, at Boris Johnson bevidst misbruger dronningen i sit politisk spil.

Derudover har oppositionen også sået tvivl om, hvorvidt der overhovedet er penge til alle de valgløfter, som Johnson fik dronningen til at fremføre i dag.

Johnson varmer op til valgkamp

Men selv om det langt fra er sikkert, at lovforslagene bliver til noget - og selvom langt de fleste afventer, hvad der sker i Bruxelles - er talen et meget godt billede på, hvordan Boris Johnson vil skabe opbakning blandt de britiske vælgere.

Vi vil se en konservativ regering, der definitivt har gjort op med ti års sparepolitik. Der skal investeres massivt i sundhedssystemet, og der skal investeres massivt i infrastruktur i landområder. Lov og orden - i øvrigt et emne som optager briterne meget - vil ligeledes være et kardinalpunkt.

Men Boris Johnson vil i sidste ende blive mĂĄlt og vejet pĂĄ, hvorvidt han rent faktisk har leveret Storbritanniens farvel til EU den 31. oktober.