Brexit

Brexit-forhandlinger er gået i hårdknude: - Europa skal vise, hvad det er lavet af, siger Merkel

Nye beregninger tegner et dystert billede for Storbritanniens økonomi.

Chancerne for et Brexit med en aftale ser ud til at fortone sig i horisonten.

Det skriver flere medier – herunder The Guardian – efter weekendens forhandlinger mellem EU og Storbritannien.

Ifølge EU’s chefforhandler, Michel Barnier, kræver det friske ”politiske impulser” fra den britiske premierminister Boris Johnson, hvis de to parter skal lande en aftale. Michel Barnier peger især på udfordringerne med at finde en løsning på det irske backstop – grænseovergangene mellem Irland og Nordirland.

Tirsdag vil Michel Barnier orientere EU’s medlemslande om de seneste dages udvikling.

På torsdag begynder det sidste EU-topmøde, før Storbritannien ifølge Brexit-planerne træder ud af EU.

Med de seneste dages udvikling – eller mangel på samme – er det tvivlsomt, om en Brexitaftale er klar til underskrift.

Det kan blive et problem.

I slutningen af september vedtog det engelske parlament en lov, der pålægger Boris Johnson at søge en udsættelse, hvis ikke Storbritannien og EU senest lørdag klokken 11.00 (engelsk tid) er blevet enige om en aftale.

Konturerne af en aftale

Søndag gjorde Boris Johnson det klart for sit kabinet, at der er problemer i forhandlingerne.

- Vi kan se konturerne af en sti til en aftale, men der ligger stadig meget arbejde foran os, før vi kan nå den. Så vi må fortsat være forberedt på at skulle forlade EU 31. oktober, siger en talsperson for Boris Johnson til The Guardian.

Lyn-analyse

Hvad er chancerne så for en Brexit aftale? Svaret afhænger i høj grad af, om den britiske premierminister er i stand til at give sig. Hans forgænger forsøgte tre gange forgæves at få en skilsmisseaftale vedtaget i Underhuset. Og Boris Johnson selv har til dato ikke vundet én eneste afstemning. Så de næste to uger byder på mange spørgsmålstegn. En af mulighederne er også, at briterne i næste uge har en helt ny premierminister. Så stormskyerne hænger tungt over Bruxelles. Men endnu tungere over Downing Street London.

Samtidig nedtonede også EU-forhandlerne søndag håbet om et hurtigt gennembrud, men Michel Barnier sagde samtidig, at EU burde give Storbritannien endnu et forsøg til at finde en løsning på det irske backstop.

Men det haster.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har indirekte truet Storbritannien ved at sige, at de britiske politikere skal huske på, at Storbritannien efter Brexit bliver en ”potentiel konkurrent” til EU ”sammen med Kina og USA”.

- Europa skal vise, hvad det er lavet af, siger Angela Merkel.

Dyr regning

Tænketanken ’UK in a Changing Europe’ har regnet på, hvad det vil koste Storbritannien at forlade EU med den aftale som Boris Johnson har fremlagt.

Ifølge The Guardian ville planen, som den tidligere premierminister Theresa May fremlagde, betyde et fald i Storbritanniens BNP på mellem 1,9 procent og 5,5 procent over ti år sammenlignet med, hvis Storbritannien var blevet i EU.

Tal fra ’UK in a Changing Europe’ viser, at Boris Johnsons planer vil betyde et fald på mellem 2,3 procent og 7 procent over ti år sammenlignet med, hvis Storbritannien var blevet i EU