Udland

Red Barnet lægger pres på regeringen: Få danske børn hjem fra Syrien nu

Familie til IS-soldater er undsluppet lejre i Syrien efter tyrkiske bombeangreb.

Den danske organisation Red Barnet lægger nu pres på regeringen for omgående at hente børn med dansk tilknytning hjem fra Syrien.

Børnene menes at befinde sig i fangelejre i Syrien for udlændinge med tilknytning til Islamisk Stat (IS).

- Vi opfordrer den danske regering til så hurtigt som overhovedet muligt at få de danske børn hjem til Danmark. Det er den eneste måde, vi kan sørge for at få de danske børn i sikkerhed, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, til TV 2.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at familier til Islamisk Stat-soldater er flygtet fra Ain Issa-lejren i det nordlige Syrien.

Flugten er blevet mulig efter omfattende tyrkiske bombeangreb i området.

- Det er livsfarligt for børnene at være i de her lejre, og situationen er nu endnu mere alvorlig, siger Johanne Schimdt-Nielsen.

Hun siger, at selvom deres forældre har haft tilknytning til IS, har deres børn ingen andel i det.

- Den danske regering kan faktisk gøre noget for de her børn, som har dansk tilknytning. Uanset hvad deres forældre har gjort, må man sige, at børnene absolut intet har gjort. De har som alle andre børn krav på at komme i sikkerhed, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun bakkes op af både Enhedslisten og Radikale Venstre, som TV 2 har været i kontakt med søndag aften.

30 børn med dansk tilknytning i lejre i Syrien

I alt 30 børn i alderen 0 til 14 år med dansk tilknytning sidder tilbageholdt i lejre i Syrien. Det fremgår af en aktindsigt fra Justitsministeriet, som Politiken har fået svar på.

De 30 er enten børn af danske statsborgere eller af forældre, der tidligere har haft dansk statsborgerskab.

De befinder sig i den berygtede al-Hol-lejr eller den mindre lejr al-Roj i den nordøstlige del af landet, der er under kurdisk kontrol.

På et samråd 6. september fremlagde regeringen ifølge Politiken sin linje i forhold til syrienskrigere og deres familier. Det fremgik, at regeringen ikke vil hente de kvinder hjem, der sidder tilbageholdt i lejrene. Børnene kan ifølge regeringen komme hjem efter individuel vurdering, hvis de er i fare for at dø eller få alvorlige og varige mén.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til den nye udvikling i det nordøstlige Syrien.

- Udenrigsministeriet følger situationen med bekymring, skriver ministeriet i en sms til TV 2.

Kvinder og børn flygtet fra lejr

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder vurderer, at cirka 100 kvinder og børn er flygtet fra Ain Issa-lejren, der blev bevogtet af kurdisk-ledede styrker. Kurderne selv vurderer, at det kan være op til 800, skriver BBC og Reuters.

Det fik tidligere søndag organisationen Save The Children, Red Barnets internationale afdeling, til at opfordre alle Europas regeringer til at få børn og kvinder, der er deres statsborgere, hjem fra det nordøstlige Syrien.

Save the Children advarer om, at børnene nu kan forsvinde i det kaos, der er opstået efter Tyrkiets invasion.

En kurdisk talsmand har tidligere sagt, at der er norske og svenske kvinder og børn blandt de flygtede.

- Vi opfordrer igen alle regeringer til at repatriere deres borgere, mens de kan. Muligheden er hastigt ved at forsvinde. Vi har fået rapporter om, at myndighederne på stedet har taget nogle af de udenlandske kvinder til andre placeringer, men mange er flygtet, og nogle er forsvundet, har Sonia Kush, Save the Childrens indsatsleder i Syrien, sagt i en udtalelse.