Udland

Polens regering presser ytringsfrihed og domstole: Nu står den til fire år mere

Vælgerne belønner blandt andet Polens regering for at indføre en børnecheck, der giver de polske familier 860 kroner per barn om måneden.

I Polen afgør vælgerne i dag, om landet fortsat skal regeres af en højrenational regering, eller om den mere liberale opposition skal til magten.

Det højrenationale parti Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) er ifølge meningsmålingerne favorit til at vinde valget i Polen.

Partiet ledes af Jaroslaw Kaczyński, der har beskrevet søndagens valg som et valg mellem traditionelle katolske værdier og liberale værdier.

- Vi kan garantere, at polske familier, Polens frihed og den polske kirke beskyttes mod angreb, sagde han fredag.

Han forventes at blive belønnet for sine økonomiske reformer.

- Årsagen til PiS' succes er blandt andet de økonomiske reformer. PiS har indført et kontant månedligt beløb til alle børnefamilier på 860 kroner per barn. Det er noget, polakkerne kan mærke.

Samtidig vil regeringen hæve mindstelønnen på 4000 kroner med op til 78 procent over en årrække. Det er særligt populært i den østlige del af Polen, siger TV 2s Claus Reinholdt fra Warszawa.

Samtidig er regeringspartiet PiS bedre til at mobilisere vælgerne end oppositionen. Det siger lektor i polske studier ved Københavns Universitet Anita Pluwak:

- Valgdeltagelsen har været et stort problem for Polen i mange år, men PiS plejer at være ekstremt gode til at mobilisere deres tilhængere. Den polske regering står til et soleklart genvalg. Sandsynligvis bliver de endnu større end før.

PiS står i meningsmålingerne til mellem 40 og 45 procent af stemmerne. Det største oppositionsparti, Borgerplatformen (PO), står til 25 procent.

Amnesty: Regering underminerer retssikkerhed

Den nuværende regering har gennemført en række indgreb, der har ført til beskyldninger om, at demokratiet og retssystemet undergraves. Blandt andet er domstolenes uafhængighed og de statsejede medier blevet sat under skærpet politisk kontrol.

Det bekymrer ngo'en Amnesty International Danmark, der følger den demokratiske udvikling i landet. Generalsekretær Trine Christensen er netop hjemvendt fra Polen.

- Jeg tog afsted bekymret og kom hjem endnu mere bekymret. Retssikkerheden er sten for sten blevet pillet fra hinanden, og man har indført meget større politisk kontrol for, hvem der kan blive dommer, siger hun.

I Bruxelles observerer man også situationen i Polen.

EU-Kommissionen besluttede torsdag at rejse sag mod landet ved EU-Domstolen. Det sker på grund af bekymring for det polske retssystems svindende uafhængighed og den hårdt trængte pressefrihed i landet.

Kaczynski til kamp mod LGBT-rettigheder

Dommerne er ikke de eneste, der har grund til at frygte et genvalg af den konservative regering. Et genvalg af Kaczyński vil også være dårligt nyt for landets LGBT-personer, hvis rettigheder har været et tema for valgkampen.

I april kaldte formanden Jaroslaw Kaczynski eksempelvis LGBT-forsamlingerne for en trussel mod det katolske polen og polakkernes identitet og en polsk ærkebiskop har omtalt LGBT-samfundet som en regnbueplage.

Så sent som for et par uger siden måtte politiet gribe ind overfor voldelige højrenationalister, som ville angribe et pride-optog i det østlige Polen.

- Transkønnede og homoseksuelle bruges som syndebukke, der skal samle de traditionelle vælgere i Polen. Man har blandt andet sagt, at LGBT er en sygdom fra Vesten, som man forsøger at inficere Polen med og kaldt det for en invasion. Samtidig er der sket en voldsom stigning i antallet af hadforbrydelser, siger Trine Christensen.

460 personer skal vælges til det polske underhus, mens 100 pladser skal fyldes i senatet.