Udland

Lang kø foran Polens ambassade i Danmark

Regeringens kurs over for LGBT-personer og kvinders rettigheder er nogle af de emner, der har fået vælgerne til stemmeurnerne.

Køen af mennesker er flere hundrede meter lang på Richelieus Allé i Hellerup ved København, hvor polske statsborgere bosat i Danmark søndag kan stemme ved det polske valg.

5390 kan sætte deres kryds her og være med til at afgøre, om landet fortsat skal regeres af en højrenational regering, eller om den mere liberale opposition skal til magten.

Det højrenationale parti Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) er ifølge meningsmålingerne favorit til at vinde valget i Polen.

PiS står i meningsmålingerne til mellem 40 og 45 procent af stemmerne. Det største oppositionsparti, Borgerplatformen (PO), står til 25 procent.

Det håber nogle af de vælgere, der står i kø i Hellerup for at stemme, at kunne ændre.

- Som du kan se, er det vigtigt for os at stemme. Personligt håber jeg på et regeringsskifte, siger Thomas Chwalek, der er studerende til TV 2.

Truende "regnbueplage"

Blandt grundene til at nogle vælgere håber på et regeringsskifte, er den polske regerings hårde kurs overfor landets LGBT-personer, hvis rettigheder har været et tema i valgkampen.

I april kaldte Jaroslaw Kaczynski, leder af regeringspartiet PiS, LGBT-forsamlingerne for en trussel mod det katolske Polen og polakkernes identitet, og en polsk ærkebiskop har omtalt LGBT-samfundet som en "regnbueplage".

Så sent som for et par uger siden måtte politiet gribe ind overfor voldelige højrenationalister, som ville angribe et pride-optog i det østlige Polen.

Derfor håber en anden af de vælgere, der søndag var på den polske ambassade for at stemme, på et regeringsskifte.

- De sidste fire år er Polen blevet mindre trygt for LBGT-personer og folk som er anderledes. Jeg vil ikke have fire år mere som dem, siger Sarian Jarosz, der er studerende.

Vil skabe en forandring

Kursen over for LGBT-personer er dog ikke det eneste, der har lokket vælgerne i kø. For polske Anna Greszta, der er studerende, er det ligestilling mellem mænd og kvinder, der fylder.

- For mig er det kvinders rettigheder, der er vigtigst. Regeringspartiet har indført lovgivning, der i høj grad går imod kvinders rettigheder. Så jeg er her for at skabe en forandring, siger hun til TV 2.

De polske vælgere har frem til klokken 21 til at afgive deres stemme. Thomas Chwalek har et bud på, hvorfor så mange polakker bosat i Danmark søndag står i kø for netop det.

- Det har ikke altid været sådan, at vi kunne stemme. Nu udøver vi den ret, siger han.