Udland

Frankrig varsler tiltag mod Tyrkiet i 'de kommende timer eller dage'

Søndag har den franske præsident vendt situationen med blandt andre Donald Trump.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, beder nu Tyrkiet stoppe offensiven i Syrien omgående.

De to er søndag sammen ved en arbejdsmiddag i Paris.

- Vi har et fælles ønske om, at denne offensiv slutter, siger Macron på et pressemøde.

- Denne offensiv risikerer at skabe en uholdbar humanitær situation og hjælpe Islamisk Stat med at komme tilbage i regionen, tilføjer han.

Macron har indkaldt sit forsvarskabinet til krisemøde søndag aften for at debattere situationen.

Frankrig indstillede lørdag al våbeneksport til Tyrkiet, og præsidenten varsler nu yderligere tiltag inden for "de kommende timer eller dage".

Vil erobre sikkerhedszone

Den tyrkiske offensiv i det norlige Syrien startede onsdag og har ifølge FN drevet over 100.000 mennesker på flugt.

Tyrkiet ønsker at skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ i Syrien langs grænsen mellem de to lande, og landet har planer om at sende mindst en million syriske flygtninge tilbage til dette område.

Kurdere i Syrien og Tyrkiet

Det kurdiske område var en del af Det Osmanniske Rige indtil 1. verdenskrig. Efter krigen blev grænserne trukket, så kurderne blev delt imellem fire lande.

I det nordøstlige hjørne af Syrien lever omkring to million kurdere. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud, har de syriske kurdere fået en vis kontrol med deres område.

I det sydøstlige Tyrkiet lever omkring 12 millioner kurdere.

I det nordlige Irak lever omkring fem-seks millioner kurdere.

I det vestlige Iran lever omkring seks-syv millioner kurdere.

Kilde: CIA Factbook.

De syriske kurdere, der i praksis har etableret en form for selvstyre i det nordøstlige Syrien (det røde område på kortet), ønsker at bevare deres kontrol over området.

De kurdiske tropper bevægede sig dog udenfor deres område, da de tidligere på året samarbejdede med USA og Vesten om at nedkæmpe Islamisk Stat og dets ’kalifat’ i Syrien.

Har talt i telefon med Trump

Emmanuel Macron har i løbet af weekenden været i kontakt med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og søndag aften har han ligeledes vendt situationen med sin præsidentkollega i USA, Donald Trump.

Trump gav for en uge siden en omstridt ordre til, at nogle af de amerikanske soldater i den del af det nordlige Syrien, hvor Tyrkiet havde planer om en offensiv, skulle skifte position, så de ikke blev fanget nær kampene.

Hans beslutning er af politikere og medier i USA blevet opfattet som et grønt lys til Tyrkiet til at angribe kurderne i området.

En lang række lande og unioner har taget afstand fra Tyrkiets offensiv, herunder EU og Den Arabiske Liga.