Udland

Flere hundrede IS-fanger frygtes sluppet fri efter angreb mod kurdere

Fangeflugten kan være lig med et comeback til terrororganisationen Islamisk Stat, siger TV 2s mellemøstkorrespondent.

Antallet er omdiskuteret, men en ting synes sikkert.

Familier til Islamisk Stat-soldater er flygtet fra Ain Issa-lejren i det nordlige Syrien.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der har base i London, men får sine informationer fra et kildenetværk i Syrien.

Lejren blev bevogtet af kurdisk-ledede styrker, og har i weekenden været under bombardement fra Tyrkiets hær og dets allierede militser.

Familierne har benyttet bombardementerne til at flygte fra lejren - som de har siddet fanget i siden nedkæmpelsen af Islamisk Stat i området.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder vurderer, at cirka 100 kvinder og børn er flygtet, mens kurderne selv vurderer, at det kan være op til 800, skriver BBC og Reuters.

Save the Children, Red Barnets internationale afdeling, mener også, der er tale om flere hundrede.

- Hundreder af kvinder og børn med forbindelse til Islamisk Stat er flygtet fra Ain Issa-lejren. Den var hjem for 249 kvinder og 700 børn med forbindelse til Islamisk Stat. Ifølge rapporter er lejren fuldkomment tømt for udenlandske kvinder, og at maskede mænd på motorcykler cirkler om lejren, skriver Save the Children i en udtalelse.

Comeback til IS

TV 2's mellemøstkorrespondent Benjamin Kürstein følger situationen fra den tyrkiske grænseby Mardin. Han understreger, at antallet af flygtede IS-tilhængere er usikkert, men at det kan være lig med et comeback til terrororganisationen.

- Det er, hvad rigtig mange frygtede kunne ske, fordi kurderne koncentrerer sig om at kæmpe med tyrkerne og derfor ikke har ressourcer til at passe på fængslerne. Hvis det er rigtigt, vil vi have en helt ny situation, hvor IS kan udnytte det kaos, der hersker og samle kræfterne, siger Kürstein.

Fredag advarede den russiske præsident, Vladimir Putin, mod konsekvenserne, hvis de tilfangetagne IS-krigere skulle slippe fri:

- Nu hvor tyrkerne invaderer, forlader kurderne disse lejre, og IS-krigerne kan så bare stikke af. Jeg er ikke sikker på, at tyrkerne kan overtage kontrollen med disse krigere, siger Vladimir Putin ifølge avisen The Guardian.

Lederen af IS, Abu Bakr al-Baghdadi, har da også opfordret sine tilhængere til at sætte alt ind på at angribe fængslerne og lejrene.

- Gør jeres yderste for at befri dem, og riv de mure ned, der tilbageholder dem, siger han i en lydoptagelse, der blev offentliggjort for nogle uger siden.

USA siger, at det nu er Tyrkiets ansvar, at det ikke sker.

- Tyrkiet må overtage de tilfangetagne IS-krigere, som Europa nægtede at tage tilbage, skriver præsident Donald Trump på Twitter.

Den løsning har imidlertid det problem, at flere af fængslerne ligger mange kilometer udenfor den 30 kilometer brede ’sikkerhedszone’, som Tyrkiet på forhånd har sagt er deres mål.

Red Barnet vil have børn hjem fra Syrien

Save the Children opfordrer Europas regeringer til at få børn og kvinder, der er deres statsborgere, hjem fra det nordøstlige Syrien.

Tidligere har den danske regering meldt ud, at omkring 30 danske børn sad i lejre i Syrien. Save the Children advarer imod, at de nu kan forsvinde i det kaos, der er opstået efter Tyrkiets invasion.

En kurdisk talsmand har tidligere sagt, at der var norske og svenske kvinder og børn blandt de flygtede.

- Vi opfordrer igen alle regeringer til at repatriere deres borgere, mens de kan. Muligheden er hastigt ved at forsvinde.

- Vi har fået rapporter om, at myndighederne på stedet har taget nogle af de udenlandske kvinder til andre placeringer, men mange er flygtet og nogle er forsvundet, siger Sonia Kush, Save the Childrens indsatsleder i Syrien, i en udtalelse.