Udland

Abortkrigen raser i USA: - Det her er vores holocaust

Abortkrigen raser igen i USA, fordi landets højesteret netop har besluttet at behandle en sag, som kan ende med at begrænse kvinders adgang til abort.

Hun er 27 år, arbejder på Starbucks og er 11 uger henne i sin graviditet.

- Jeg skal nok blive en god mor på et eller andet tidspunkt, men lige nu er jeg bare ikke klar til det, siger hun.

Sammenkrøllet med ansigtet begravet i sine hænder sidder hun med en følelse af skam og venter på, at det bliver hendes tur.

Kvinden hedder Christina og har ikke lyst til at stå frem med sit efternavn, da hendes forældre er dybt religiøse og abortmodstandere.

De ved ikke, at hun sidder her - klar til at få en abort. En abort, hun gerne ville have haft for nogle uger siden, men hendes sundhedsforsikring ville ikke betale, så hun har selv sparet sammen for at få råd til aborten.

99 års fængsel

Vi er på en abortklinik i byen Huntsville i staten Alabama, der er blevet centrum for abortkrigen i USA.

I maj vedtog senatet i Alabama den hidtil strengeste abortlov i USA nogensinde.

En lov, der vil forbyde alle aborter, selv i sager ved voldtægt eller incest. Og ifølge loven kan en læge, der udfører en abort, blive straffet med op til 99 års fængsel.

Loven er endnu ikke trådt i kraft, fordi modstanderne af den har lagt sag an og har krævet at få den prøvet ved domstolene. Derfor er USA’s øjne nu rettet mod Alabama, og det juridiske opgør, der venter 15. november, hvor det vil blive afgjort, om loven må indføres.

Første sag er nu nået til USA’s højesteret

Vi ved endnu ikke, hvad afgørelsen bliver i staten Alabama, men abortkrigen er blusset op igen og raser lige nu i landet.

Det skyldes, at den amerikanske højesteret har besluttet at behandle en sag fra staten Louisiana, som kan ende med at begrænse kvinders adgang til abort. Hvordan den ender kan derfor også få betydning for resten af USA.

Abortmodstanderne bygger nemlig deres håb om strammere abortlovgivning på den nye sammensætning af dommere i højesteretten. Da Donald Trump i sin tid blev præsident, udnævnte han to konservative dommere, så der lige nu for første gang nogensinde er et abortkritisk flertal i højesteret.

Du er en morder, og du vil blive dømt for det her

James Henderson, præst

Den nye konstellation af dommere har derfor det seneste år kickstartet en lavine flere steder i USA. Stater på stribe forsøger at udfordre en af de mest skelsættende domme fra 1973, hvor højesteret afgjorde, at kvinders ret til at få en abort er forfatningssikret.

Men faktum er, at det i forvejen er svært at få en abort i en stat som Alabama. Her er der kun tre klinikker tilbage i hele staten, der foretager aborter.

Har ikke råd til bleer

Christina bliver ført ind i et lille, mørkelilla rum på klinikken i Alabama, hvor hun bliver bedt om at tage sine bukser af og lægge sig klar på briksen.

En sygeplejerske kommer gel på hendes bare mave og går i gang med en ultralydsscanning, så lægen kan følge med på skærmen, mens hun foretager indgrebet.

Få sekunder efter dukker Christinas foster på 11 uger op på skærmen. Hun kigger ikke og siger til lægen, at hun er klar.

Under aborten tager Christina sig hele tiden til hovedet. Hendes ansigt er sammenbidt af smerte, mens hun højlydt ømmer sig.

Trods smerten har hun dog ventet på dette øjeblik:

- Min mand er arbejdsløs, og jeg tjener ikke særlig mange penge. Det er også en af grundene til, at jeg ikke skal være mor nu. Vi ville slet ikke have råd til at købe bleer på nuværende tidspunkt.

'Babymorder'

Lægen, der er i gang med at udføre aborten, hedder Yashica Robinson. Hun er den eneste i området, der vil udføre den slags operationer.

Prisen er daglig chikane.

Abortmodstanderne i byen opsøger hende jævnligt på vej hjem fra arbejde, hvor hun må finde sig hadebreve i hendes bilrude og i tilråb som “babymorder”.

Chikanen har hun med tiden lært at leve med, men hvis abort bliver ulovligt i Alabama, vil hun ikke risikere 99 år i fængsel som straf for at udføre sit arbejde.

- Vi kan havne i en situation, hvor jeg som læge bliver nødt til at tænke på, hvad der er bedst for min familie og mig selv, i stedet for hvad der er bedst for mine patienter, der har brug for en abort, fortæller Yashica Robinson til TV 2.

Tilråb og tamburiner er abortkrigens våben

I USA har spørgsmålet om fri abort altid været et brandvarmt emne, der har splittet befolkningen i årtier.

Det er kulturkamp. Og den kamp ses tydeligt ude på fortovet foran abortklinikken i Huntsville i de dage, hvor TV 2 er på stedet.

- Slå ikke din baby ihjel! Tro mig, Gud vil ikke have, at du dræber din lille baby inde i maven. Du er en morder, og du vil blive dømt for det her, råber præsten James Henderson efter en kvinde, der ankommer til abortklinikken.

- Vælg det gode, ikke det onde. Abort er ondt. Du vil fortryde det for altid. Skynd dig væk, råber en anden demonstrant.

Hver gang en bil triller ind på parkeringspladsen ved abortklinikken, udspiller det samme hidsige scenarie sig:

Demonstranter råber efter de kvinder, der er kommet for at få en abort, imens frivillige aktivister løber hen til bilerne med store paraplyer, klokker og tamburiner, så de kan overdøve demonstranternes tilråb og skærme kvinderne på vej ind til klinikken.

De frivillige aktivister har fra morgenstunden også sat et telthegn op, så demonstranterne ikke kan se de kvinder, der er på vej ind på klinikken. Det tager demonstranterne sig imidlertid ikke af. De dukker stadig dagligt op ved klinikken.

- Det her er vores holocaust. Det er værre end slaveri, det, der foregår derinde. For os er fosteret inde i maven en person, der har krav på at vælge sin egen skæbne, fortæller Allison Harris, der demonstrerer tre gange om ugen ved abortklinikken.

I år har 16 stater på lokalt plan indført strengere regler for abort. Blandt andet har staterne Kentucky, Louisiana, Mississippi og Ohio indført en regel, hvor aborter ikke er tilladt efter seks ugers graviditet. Ligesom i Alabama er der ingen undtagelser i sager, hvor kvinden har været udsat for voldtægt eller incest.

Alle stramningerne er blevet udfordret ved domstolene i de respektive stater, og mange lokalpolitikere regner med, at de bliver underkendt. Men det er imidlertid også målet, for så kan man appellere til højesteret, hvor republikanerne nu har magten, og på den måde kan dommen fra 1973 om fri abort nu udfordres.

- Mange mange tak.

Imens abortkrigen raser ude på parkeringspladsen ved abortklinikken i Huntsville, er Christina næsten igennem sin abort.

Lægen fortæller hende, at der kun er 30 sekunder igen, men hun skal forberede sig på kramper.

Et apparat, der lyder som en lille støvsuger og støjer en del i rummet, fjerner resterne af fostret, mens Christina krummer sig sammen af smerte.

- Jeg elsker dig. Mange mange tak, udbryder Christina spontant til lægen, mens hun græder.

Imens Christina langsomt er ved at tage sit tøj på igen, fortæller hun til TV 2, at hun håber, at Alabamas strenge abortlov bliver forkastet ved domstolene. Hun håber, selvom hun har svært ved at tro på det, at aborter i fremtiden bliver mindre tabubelagte i det land, hun elsker, men som hun lige nu har svært ved at forstå.

- Jeg kan slet ikke forstå, at senatet i Alabama forsøger at forbyde kvinder at få en abort. Det skal fremmede politikere slet ikke blande sig i. Det er min krop, jeg burde kunne gøre med den, hvad jeg vil. Det skal ingen bestemme over, siger Christina.