Udland

Fangeflugter og bombeangreb giver Islamisk Stat nyt håb

Ingen ved, hvem der skal overtage ansvaret for fangerne fra Islamisk Stat, hvis kurderne sender sine fangevogtere til fronten.

Op mod 785 udlændinge med tilknytning til Islamisk Stat (IS) er flygtet fra en fangelejr i det nordøstlige Syrien ved navn Ain Issa, fortæller den kurdiske administration i området til nyhedsbureauet Reuters.

Tallet er usikkert, men chefen for flygtninge og migration i det kurdiske styre, Sheikmous Ahmed, bekræfter at adskillige familier er forsvundet. Han siger til den svenske avis Expressen, at de fleste af de flygtede familier kommer fra Europa.

Ifølge en talsmand for den kurdisk-dominerede oprørshær Syrian Democratic Forces (SDF) skete fangeflugten efter militære kampe i området og et tyrkisk bombardement så tæt på, at det fik nogle af lejrens fangevogtere til at flygte.

Efter bombardementet angreb indsatte fra lejren, der rummer familier til IS-krigere, de tilbageværende vagter og fik åbnet lejrens porte, skriver Reuters.

Angrebet er blot det seneste eksempel på, at IS er begyndt at røre på sig i det nordøstlige Syrien, hvor deres såkaldte ’kalifat’ blev endeligt nedkæmpet i marts.

Lørdag eksploderede en bilbombe udenfor et fængsel i det nordøstlige Syrien, hvor en række krigere fra IS sidder fængslet. Ifølge SDF stod IS bag bilbomben. Kurderne skyndte sig at sende forstærkninger til fængslet i byen al-Hassakeh for at forhindre fangerne i at flygte, skriver det tyske telegrambureau DPA.

Fredag lykkedes det fem fanger fra IS at flygte fra et andet fængsel i området, hvor i alt 12.000 tilfangetagne IS-krigere bliver tilbageholdt.

Bilbombe dræber tre

Samtidigt gennemførte IS et terrorangreb i Qamishli, der er hovedbyen og den uofficielle ’hovedstad’ i det kurdiskkontrollerede område.

Her eksploderede en bilbombe i et beboelseskvarter i byen. Ifølge de kurdiske myndigheder blev tre civile dræbt og ni såret i angrebet, som Islamisk Stat efterfølgende tog ansvaret for, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Angrebet fra Islamisk Stat satte kurderne under dobbeltild, idet byen samtidig blev beskudt af tyrkisk artilleri.

Omverdenen frygter fangeflugt

Omverdenen har længe frygtet, at det tyrkiske angreb på kurderne, der har ansvaret for bevogtningen af de mange IS-fanger, kunne give IS mulighed for et comeback. Kurderne vil sandsynligvis flytte en del af de soldater, der bevogter fængsler og lejre, til fronten og efterlade fængsler og lejre sårbare overfor flugtforsøg og befrielsesaktioner.

Fredag advarede den russiske præsident, Vladimir Putin, mod konsekvenserne, hvis de tilfangetagne IS-krigere skulle slippe fri:

- Nu hvor tyrkerne invaderer, forlader kurderne disse lejre, og IS-krigerne kan så bare stikke af. Jeg er ikke sikker på, at tyrkerne kan overtage kontrollen med disse krigere, siger Vladimir Putin ifølge avisen The Guardian.

IS vil befri fangerne

Islamisk Stats ’kalifat’ blev nedkæmpet i foråret af en koalition, der hovedsageligt bestod af kurdiske landtropper og amerikansk-ledede luftstyrker. Siden har tusindvis af IS-krigere siddet fængslet, mens tusindvis af andre er gået under jorden.

Lederen af IS, Abu Bakr al-Baghdadi, har da også opfordret sine tilhængere til at sætte alt ind på at angribe fængslerne og lejrene.

- Gør jeres yderste for at befri dem, og riv de mure ned, der tilbageholder dem, siger han i en lydoptagelse, der blev offentliggjort for nogle uger siden.

USA siger, at det nu er Tyrkiets ansvar, at det ikke sker.

- Tyrkiet må overtage de tilfangetagne IS-krigere, som Europa nægtede at tage tilbage, skriver præsident Donald Trump på Twitter.

Den løsning har imidlertid det problem, at flere af fængslerne ligger mange kilometer udenfor den 30 kilometer brede ’sikkerhedszone’, som Tyrkiet på forhånd har sagt er deres mål.