Udland

Dansk nødhjælpsorganisation standser al aktivitet i Syrien

Syrere på flugt fra deres hjem i grænsebyen Ras al-Ain modtager nødhjælp i byen Tal Tamr i den nordøstlige Hasakeh-provins.  Delil Souleiman / Ritzau Scanpix

Folkekirkens Nødhjælp mener, regionen er blevet for farlig, efter at Tyrkiet har startet militær operation.

Folkekirkens Nødhjælp standser alle sine aktiviteter i Syrien af sikkerhedsmæssige årsager. Det skriver DR.

Det sker, efter at Tyrkiet onsdag igangsatte en større militæroperation mod de kurdisk kontrollerede områder i det nordøstlige Syrien. Det bekræfter Jonas Nøddekær, international direktør hos Folkekirkens Nødhjælp, overfor TV 2.

- Det har vi gjort, fordi vi bliver nødt til at tage bestik af sikkerhedssituationen og for at finde ud af, hvad der sker med den militæroperation, der er i gang, og hvordan den påvirker det arbejde, vi har haft i gang i længere tid, siger han til Ritzau.

Nogle af de steder, organisationen operer er lige nu meget tæt på den zone, hvor tyrkerne er kommet ind. Derfor er organisationens ansatte, der ikke er lokale, lørdag rejst ud af landet.

De har ellers arbejdet med at oplyse og vejlede om, hvordan man for eksempel undgår at blive ofre for landminer i landet. Organisationen har også hjulpet med at genopbygge vandsystemer, at få skoler åbnet og at uddele nødhjælp. Et arbejde Jonas Nøddekær håber snart kan genoptages.

- Vi mødes mandag for at tale om, hvornår man eventuelt kan start hjælpen op igen, siger han til TV 2.

Akut behov for nødhjælp

Den tyrkiske offensiv i det norlige Syrien har ifølge FN drevet over 100.000 mennesker på flugt.

Fredag sagde Danmarks udviklingsminister Rasmus Prehn (S), at behovet for nødhjælp i Syrien er øget drastisk de seneste dage.

- Der er virkelig akut behov for humanitær hjælp, sagde han.

Regeringen har givet et beløb på 20 millioner kroner, som blev afsat på finansloven for 2019 til humanitære indsatser, til at hjælpe de særligt udsatte områder i landet.

Lande tager afstand

Tyrkiet ønsker at skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ i Syrien langs grænsen mellem de to lande, og landet har planer om at sende mindst en million syriske flygtninge tilbage til dette område.

Officielt har Tyrkiet planer om at oprette en "bufferzone" cirka 30 kilometer langs grænsen på den syriske side.

Kurdere i Syrien og Tyrkiet

Det kurdiske område var en del af Det Osmanniske Rige indtil 1. verdenskrig. Efter krigen blev grænserne trukket, så kurderne blev delt imellem fire lande.

I det nordøstlige hjørne af Syrien lever omkring to million kurdere. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud, har de syriske kurdere fået en vis kontrol med deres område.

I det sydøstlige Tyrkiet lever omkring 12 millioner kurdere.

I det nordlige Irak lever omkring fem-seks millioner kurdere.

I det vestlige Iran lever omkring seks-syv millioner kurdere.

Kilde: CIA Factbook.

Området var kontrolleret af den kurdiske gruppe YPG, der har været en tæt allieret med USA i kampen mod Islamisk Stat.

En lang række lande og unioner har taget afstand fra Tyrkiets offensiv, herunder EU og Den Arabiske Liga.

Lørdag var udenrigsministrene i ligaen samlet til hastemøde i Kairo. I en fælles udtalelse fordømmer de Tyrkiet og betegner offensiven som en "afskyelig krænkelse" af Syriens suverænitet.