Udland

USA klar til sanktioner: - Vi kan lukke den tyrkiske økonomi ned

Tyrkiets præsident nægter at bøje sig for trusler, siger han.

Donald Trump har givet sine embedsmænd beføjelser til at udforme ”meget betydelige” sanktioner mod Tyrkiet, efter at landet har indledt en militæroffensiv i Syrien.

Det siger USA’s finansminister, Steven Mnuchien, ved et pressemøde i Det Hvide Hus, skriver Reuters og AP.

Sanktionerne er dog endnu ikke aktiveret, og ministeren håber ikke, det bliver nødvendigt, tilføjer han.

- Det er meget stærke sanktioner. Vi håber ikke, vi behøver at bruge dem. Men vi kan lukke den tyrkiske økonomi ned, hvis det bliver nødvendigt, siger Steven Mnuchien.

Nægter at bøje sig

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, lader sig dog ikke skræmme, hvis man skal tro, hvad han siger fredag aften.

Han nægter, at Tyrkiet vil stoppe sin offensiv mod de kurdiske YPG-tropper i Syrien.

- Vi stopper ikke, uanset hvad nogen siger. Vi modtager trusler fra højre og venstre, der siger, vi skal stoppe disse fremskridt, lyder det ifølge Reuters fra Erdogan.

Det er i dette område, at tyrkerne og kurderne nu kæmper.

Tyrkiet ønsker at etablere en "sikker zone" i det nordøstlige Syrien for at kunne sende syriske flygtning i Tyrkiet dertil. Og tyrkerne "vil fortsætte denne kamp", indtil man har trængt de militante kurdere i området 32 kilometer væk fra den tyrkiske grænse, siger Erdogan ifølge AP.

Har truet før

Den tyrkiske offensiv fulgte efter en telefonsamtale mellem Trump og Erdogan søndag, hvor den amerikanske præsident fortalte sin tyrkiske pendant, at han tænkt sig at trække de amerikanske styrker ud af området.

I dagene efter truede Donald Trump med at "fuldkommen ødelægge og udslette" Tyrkiets økonomi, hvis landet foretog sig noget, som den amerikanske præsident anser for at være over grænsen. Det gjorde han tirsdag på Twitter.

Dagen efter indledte Tyrkiet den varslede militære operation i det nordlige Syrien.

Efter Tyrkiets invasion, skrev Trump torsdag på Twitter, at han så tre muligheder for USA: At sende "tusindvis af troppe" og vinde militært. At ramme Tyrkiet "hårdt finansielt" og vinde med sanktioner. Eller at facilitere en aftale mellem Tyrkiet og kurderne. Til Reuters sagde:

- Vi kommer måske til at gøre noget meget, meget hårdt i forhold til sanktioner og andre finansielle ting.