Udland

Uganda vil indføre dødsstraf for homoseksualitet

Ugandere på gaden i 2014 i protest mod, at den strenge lovgivning om homoseksualitet blev erklæret ugyldig. Nu vil politikere genindføre loven. Isaac Kasamani / Scanpix Denmark

Hundredevis af homoseksuelle er allerede flygtet fra landet, melder LGBT+-organisation, og flere vil følge med, hvis den nye lov bliver vedtaget.

Hvis man er homoseksuel, skal man straffes med døden.

Sådan lyder udmeldingen fra den ugandiske minister for etik og integritet, Simon Lokodo, ifølge Reuters.

- Homoseksualitet er ikke naturligt for ugandere, men der har været en massiv rekruttering blandt homoseksuelle i skoler, særligt blandt unge, som fremsætter den falske påstand, at folk er født sådan, siger ministeren.

Udmeldingen kommer, fem år efter en streng lovgivning mod homoseksualitet i Uganda blev erklæret ugyldig på grund af en teknikalitet - blot et år efter den var blevet vedtaget.

Loven var kendt som 'Kill the gays' (dræb de homoseksuelle, red.) og introducerede dødsstraf for homoseksualitet.

Homoseksuelle festede til Gay Pride i Uganda i 2015, da den strenge lov om homoseksualitet havde været afskaffet i et år.

Medvind i parlamentet

Selvom loven blev annulleret, er homoseksualitet fortsat ulovligt, men det er ikke nok, mener minister Lokodo.

- Vores nuværende straffelov er begrænset. Den kriminaliserer kun det at være homoseksuel, siger han.

- Vi vil gøre det klart, at enhver, som er involveret i promovering eller rekruttering af homoseksuelle, er kriminelle. Dem, som udfører disse alvorlige handlinger, skal have dødsstraf.

Ifølge Lokodo støtter mange parlamentsmedlemmer op om forslaget. Det samme gør Ugandas præsident, Yoweri Museveni, og ifølge Daily Mail forventes lovforslaget at blive stemt igennem i parlamentet inden udgangen af 2019.

LGBT+-organisation er bekymret

Indførelse af loven har mødt international kritik.

Uganda har i forvejen en af de strengeste lovgivninger i verden i forhold til homoseksualitet, og homoseksuelle risikerer mange år bag tremmer, hvis de bliver dømt.

Pepe Julian Onziema fra LGBT+-organisationen Sexual Minorities Uganda er derfor bekymret for, at den nye lov vil gøre det endnu sværere at være homoseksuel.

- Hundredvis af LGBT+-folk har været tvunget til at flygte fra landet, og flere vil følge, hvis denne lov bliver vedtaget, siger han ifølge Daily Mail.

Ifølge Onziema er tre homoseksuelle mænd og en transkønnet kvinde blevet dræbt i Uganda alene i 2019.