Tyrkiet raser over FN-udtalelse: - De forskruede beskyldninger uacceptable

16x9
Tyrkernes invasion af Syrien har skabt international kritik af landet. Foto: Nazeer Al-khatib / Ritzau Scanpix

Invasion i Syrien er blevet et sprængfarligt emne, ikke mindst politisk.

De tyrkiske myndigheder er mildest talt utilfredse med en udtalelse fra FN i forbindelse med tyrkernes invasion og besættelse af det nordlige Syrien.

Udtalelsen kom mandag fra Panos Moumtzis, der er FN’s humanitære koordinator for krisen i Syrien.

- For os i FN giver konceptet sikkerhedszoner en bitter smag i munden, og det er ikke noget, vi opfordrer til. Vi synes ikke, at det fungerer for FN, når man tænker på Srebrenica, og hvad der er sket i fortiden.

Udtalelsen er blevet ilde modtaget i Tyrkiet, der på det kraftigste fordømmer sammenkoblingen mellem deres invasion af det nordlige Syrien og folkemordet i Srebrenica i 1995.

- Folkemordet i Srebrenica er et følsomt emne i Tyrkiet, og de forskruede beskyldninger er fuldkommen uacceptable, lyder det fra en talsperson for den tyrkiske udenrigsminister i en pressemeddelelse fredag.

Lavede ingen sammenligning

Panos Moumtzis kaldte ikke Tyrkiets etablering af en 30 kilometer bred sikkerhedszone for et folkemord, men påpegede, at han håbede, etableringen ville foregå så humanitært som muligt.

Tyrkiet er alt andet end tilfredse med Panos Moumtzis' udtalelser.
Tyrkiet er alt andet end tilfredse med Panos Moumtzis' udtalelser. Foto: Anwar Amro / Ritzau Scanpix

- Vi håber, at der vil være et godt samarbejde, så vi kan sikre, at det foregår så problemfrit som muligt, uden det skal resultere i fordrivelser, og så beskyttelse af civile bliver sikret, sagde han ifølge Reuters.

Ifølge FN har mere end 100.000 mennesker i det nordøstlige Syrien forladt deres hjem de seneste dage.

Regional, men international krise

Tyrkiets invasion og besættelse af det allerede krigshærgede Syrien har udviklet sig til en international krise – ikke mindst politisk.

Kurderne, der i lang tid har støttet vestlige soldater i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat og var en vigtig faktor for, at kalifatet blev nedkæmpet, bliver nu bombet af det tyrkiske militær.

Det har fået en lang række vestlige ledere – heriblandt Danmarks Mette Frederiksen (S) – til at indkalde tyrkiske ambassadører for at udtrykke deres utilfredshed med landets handlinger i det nordlige Syrien.

Men det virker til, at trommerne buldrer for døve ører.

Som en reaktion på kritikken har den tyrkiske præsident Erdogan i hvert fald truet Europa med at åbne grænserne for de 3,6 millioner flygtninge, som Tyrkiet huser.

**

Perspektiv

Folkemordet i 1995 betegnes som det værste i Europa siden 2. verdenkrig.
Folkemordet i 1995 betegnes som det værste i Europa siden 2. verdenkrig. Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Folkemordet i Srebrenica

Srebrenica-massakren fandt sted i juli 1995 under den jugoslaviske borgerkrig.

Omkring 8000 bosniske, muslimske mænd og drenge blev slået ihjel af en bosnisk-serbisk hær underledelse af Ratko Mladic. Byen Srebrenica lå i en sikkerhedszone under FN-beskyttelse, men de hollandske FN-soldater formåede ikke at stoppe invasionen af byen.

Formålet med folkedrabet var etnisk udrensning, og massakren betegnes som den værste på europæisk jord siden Anden Verdenskrig.

***