Udland

Jane Fonda anholdt og lagt i håndjern ved klimademonstration

Skuespillerinden føler sig inspireret og opildnet af blandt andre den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

Den vendenskendte amerikanske skuespillerinde Jane Fonda er fredag blevet anholdt, da hun deltog i en klimademonstration i hovedstaden Washington D.C. Det skriver amerikanske medier.

Billeder og videoer delt på sociale medier viser Fonda og andre aktivister blive lagt i håndjern foran kongresbygningen U.S. Capitol og ført væk af betjente.

- Politiet har i dag anholdt 16 personer for at demonstrere ulovligt på den østlige front af U.S. Capitol, siger talskvinde Eva Malecki fra Capitol Police.

Den 81-årige skuespillerinde demonstrerede sammen med organisationen Oil Change International for at sætte fokus på klimakrisen.

På forhånd havde Jane Fonda varslet, at hun ville deltage i ugentlige demonstrationer foran Kongressen frem til januar næste år.

- Jeg kommer til at være ved Capitol-bygningen hver fredag, i regn og solskin, inspireret og opildnet af den utrolige bevægelse, som vores ungdom har skabt, skrev Fonda torsdag på sin hjemmeside.

Inspireret af Thunberg

Jane Fonda oplyste samtidig, at hun var flyttet til den amerikanske hovedstad for at kunne være tættere på epicentret af klimakampen.

- Jeg kan ikke længere bare se til og lade vores folkevalgte ignorere - og hvad der er værre, give bemyndigelse til - industrierne, som ødelægger vores planet for profit. Vi kan ikke fortsætte med at støtte det, skrev hun.

Fonda havde på forhånd i et interview med ABC News givet udtryk for, at hun forventede at blive anholdt i forbindelse med demonstrationerne.

I indlægget på sin hjemmeside fremhæver skuespillerinden den svenske klimaaktivist Greta Thunberg som inspirationskilde.

Thunberg har tidligere udtalt, at "vores hjem brænder" om situationen på kloden, og de ugentlige demonstrationer er derfor blevet døbt 'Fire Drill Fridays' eller på dansk 'brandøvelses-fredage'.

Klimatopmøde i Danmark

Fredag blev der også demonstreret for klimaet i Danmark.

Det skete, da Folkets Klimamarch gik på gaden i København for at sætte fokus på en grøn retfærdig omstilling i forbindelse med organisationen C40 Cities' klimatopmøde i København.

Formålet med topmødet er at samle en række byer om ambitiøse grønne klimamål. Blandt talerne var den danske statsminister, Mette Frederiksen, FN's generalsekretær, Antonio Guterres, samt den amerikanske politiker Alexandria Ocasio-Cortez.