Udland

USA fjerner to IS-krigere fra Syrien: - De værste af de værste

El Shafee Elsheikh (venstre) og Alexanda Kotey (højre), kort efter de blev fanget. Handout / Ritzau Scanpix

IS-krigerne har været med i den gruppe, der holdt danske Daniel Rye fanget.

USA frygter, at IS-fanger risikerer at slippe fri, efter Tyrkiet onsdag påbegyndte deres angreb i det nordøstlige Syrien.

Derfor har amerikanerne flyttet to af "de værste" fanger ud af regionen, hvor de har siddet fængslet.

Det skriver USA’s præsident, Donald Trump, på Twitter.

- Hvis kurderne eller Tyrkiet mister kontrollen, så har USA allerede overtaget to IS-militante med forbindelse til halshugninger i Syrien, kendt som 'The Beatles', ud af landet til et sikkert sted under amerikansk kontrol. De er de værste af de værste, lyder det fra Trump.

De to fanger, El Shafee Elsheikh og Alexanda Amon Kotey, er sammen med andre britiske jihadister mistænkt for at have været en del af en IS-celle kaldet ’The Beatles’. Et andet medlem af cellen er Mohammed Emwazi, der blev kendt som ’Jihadi John’. Han døde under et luftangreb i 2015, skriver BBC.

Det var også ’The Beatles’-cellen, der i 13 måneder holdt den danske fotograf Daniel Rye fanget.

El Shafee Elsheikh og Alexanda Amon Kotey blev fanget af kurdiske styrker i 2018, efter at Islamisk Stat i Syrien kollapsede, skriver AP.

Luftangreb på fængsel

USA’s bekymring for, at IS-fanger kan slippe fri efter Tyrkiets angreb, er ikke ubegrundet.

Ifølge den kurdisk-arabiske bevægelse i det nordøstlige Syrien, SDF, har et tyrkisk luftangreb blandt andet ramt et af de fængsler, hvor IS-krigere tilbageholdes.

Samtidig lyder det fra USA, at flere kurdiske fangevogtere har forladt deres pladser for at deltage i kampen mod Tyrkiet. Det skriver AP.

I det nordøstlige Syrien har amerikanske soldater indtil for nylig været udstationeret og samarbejdet med de kurdiske styrker i kampen mod Islamisk Stat.

Men præsident Donald Trump har befalet, at de amerikanske soldater ikke længere skal være i området.

Det er af politikere og medier i USA blevet opfattet som et grønt lys til Tyrkiet til at angribe kurderne.

I Danmark er statsminister Mette Frederiksen "dybt bekymret" over udviklingen i regionen og har indkaldt Tyrkiets ambassadør i Danmark til møde med Jeppe Kofod.

- Der er grund til at være bekymret for de civile, men også for, om det svækker vores mulighed for at fortsætte indsatsen mod Isil (Islamisk Stat, red.). Derfor synes jeg, at der er grund til at tage afstand fra den tyrkiske aggression, siger hun.