Udland

Terrorangreb på jøder er et mareridt for Tyskland, siger ekspert

Undersøgelser viser, at der er et stigende problem med lommer af højreekstreme kræfter i Tyskland.

Truslen om antisemitisk terrorisme fra højrefløjen i Tyskland er ”meget høj”, siger indenrigsminister Horst Seehofer efter onsdagens terrorangreb i den tyske by Halle.

Det er et mareridt for Tyskland, at det her kan ske på tysk jord

Berlingskes Tysklands-korrespondent Lykke Friis

Ifølge den tyske rigsadvokat havde den 27-årige mistænkte for skudattentatet, Stephan B, planer om at dræbe adskillige jøder i byens synagoge.

Debatten i Tyskland går efter angrebet derfor på, om man har gjort nok for at forhindre den højreekstreme terror i landet.

Tal viser, at der er et stigende problem med lommer af højreekstreme kræfter i Tyskland, fortæller Berlingskes Tysklands-korrespondent Lykke Friis:

- Internationale undersøgelser viser, at graden af antisemitisme i Tyskland er høj sammenlignet med andre lande i Europa. Det får politikerne til at spørge sig selv, om man har sovet i timen med hensyn til at lade højrefløjen og Alternative für Deutschland (et højreradikalt tysk parti, red.) fylde for meget i debatten.

Tyskland skammer sig

Det tyske samfund har reageret med skam på gårsdagens angreb, fortæller Lykke Friis:

- Det er et mareridt for Tyskland, at det her kan ske på tysk jord. Det moderne Tyskland efter 1949 er bygget op omkring, at det her simpelthen ikke må ske. Nie wieder - aldrig igen, er det man siger igen og igen. At man kan blive forfulgt på baggrund af sin religion.

At angrebet onsdag fandt sted i byen Halle i det tidligere Østtyskland, er ikke tilfældigt.

- Når man ser på de kort, der er lavet over det her, så har man nogle meget klare miljøer omkring blandt andet Chemnitz, der ikke ligger langt fra Halle. Faktisk var der en retssag i gang mod nogle andre nynazister i den her region, mens angrebet fandt sted, siger Lykke Friis.

To personer blev dræbt og to såret i onsdagens angreb. En af de dræbte blev skudt uden for synagogen, mens en anden blev dræbt tæt på et kebab-spisested i byen.

Jøder kritiserer politiet

Formanden for det centrale råd for jøderne i Tyskland kritiserer tysk politi for ikke at have beskyttet synagogen under højtiden Yom Kippur.

- Det er kun heldige omstændigheder, der har forhindret en større massakre: Den omstændighed, at døren holdt. Jeg har slet ingen forståelse for - og det vil jeg sige helt klart - at synagogen i Halle på den største jødiske helligdag ikke havde politibeskyttelse, siger formanden Josef Schuster til den tyske tv-station RTL.

Der var 70-80 mennesker i synagogen i forbindelse med den jødiske forsoningsdag Yom Kippur.

Ud over skud blev der ifølge avisen Bild kastet en håndgranat ind på en jødisk gravplads. Der blev også lagt hjemmelavede sprængstoffer foran synagogen i byen, skriver DPA.

Efter angrebet har den tyske kansler, Angela Merkel, sagt, at alle tilgængelige midler skal tages i brug for at bekæmpe ekstremister fra den yderste højrefløj og antisemitisme.

- Der er en nultolerance, siger Angela Merkel torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.