Udland

Sådan vil italienerne redde populært ferieområde

Den naturskønne Amalfikyst i Italien er udfordret af stigende affaldsmængder, men nu skal blandt andet en app være med til at holde området rent.

Amalfikysten syd for Napoli er et af verdens smukkeste, mest idylliske og naturskønne ferieområder.

Amalfi, Positano, Ravello og de andre byer på den 40 kilometer lange strækning har optrådt i masser af film og har i årevis tiltrukket filmstjerner, præsidenter, kongelige og ikke mindst turister fra hele verden, i særdeleshed fra Amerika og Nordeuropa. Byerne er også nogle af danskernes absolutte favoritter.

Men der er et problem: For området er presset af store mængder affald.

Imens området er unikt på grund af dets skønhed, natur og beliggenhed, er det også skrøbeligt og svært fremkommeligt mange steder. Transport af varer, afgrøder, affald og så videre foregår ofte i små trehjulede biler eller automatiserede trillebører, på æselryg eller på nakken af stærke mænd, der styrter op og ned ad hundredevis af trin hver dag. Sådan er de mange byer og terrasser forbundet.

De lokale sætter stor pris på turister, men tiden er kommet til at 'opdrage' lidt på dem, ikke mindst fordi der i de senere år er kommet betydeligt flere end tidligere. Ifølge Napolis største dagblad, Il Mattino, var der samlet på Amalfikysten 593.000 besøgende i 2016 og hele 880.000 i 2018.

Revolutionen er i gang

For at passe på dette enestående stykke kulturarv - Amalfikysten er på Unescos prestigefyldte liste - har turistforeninger og kommuner i området sat en 'revolution' i gang. Sådan kalder de det selv, da de har ambitioner om at gøre en kæmpe indsats for klima og miljø både til havs og til lands.

I de seneste måneder har der jævnligt været folk ude på havet for at rense det for plastic og andet affald, og "det bliver ved, så længe det er nødvendigt", siger formanden for turistforeningerne i området, Andrea Ferraioli. Ambitionen er, at ingen i fremtiden vil skille sig ulovligt af med affald og specielt ikke det sværest nedbrydelige.

60 hotel- og restaurationsejere er desuden gået sammen om at donere drikkedunke både til turister og lokale skolebørn for at mindske forbruget af engangsflasker, som ellers har været og stadig er italienernes foretrukne kilde til dagligt drikkevand.

For at gøre op med det bliver der i disse dage uddelt 5000 drikkedunke i materialet Tritan, som kan fyldes op igen og igen, og man regner med at kunne spare miljøet for ikke mindre end 600.000 engangsflasker årligt på den konto. Kommunen har stillet 20 “drikkevandsstationer” op, og flere kommer til inden næste års turistsæson.

Det er et bevidst valg, at man starter med børnene i de mindste skoleklasser, da man håber, de kan opdrage og inspirere resten af familien og i det hele taget være rollemodeller for voksne, både turister og lokale.

App hjælper med sorteringen

Og som et meget vigtigt led i hele 'revolutionen' har man introduceret app’en JUNKER, som er en affaldssorteringsapp, der foreløbig har over en million brugere i hele Italien. Den er den første i Europa, der kan scanne stregkoder på emballage, der skal smides ud, og dermed kan hjælpe borgerne med at finde ud af, hvilken type spand skraldet skal i. Man kan nemt blive i tvivl, da flere poser, bægre, flasker, pakker og andet både indeholder plast, papir og metal.

Tusindvis af genkendelige produkter er allerede at finde inde i app’en, men hvis man finder noget emballage, der ikke umiddelbart bliver afkodet, kan man sende et foto og forvente svar indenfor kort tid. App’en findes på ti sprog og i mange italienske kommuner. Ud over hele Amalfikysten kan man for eksempel bruge den i Lucca i Toscana, flere skisportsbyer, Terracina syd for Rom, Torino og mange andre steder. Listen findes inde i app’en eller på hjemmesiden www.junkerapp.it.

App'en giver også nyttige informationer på flere sprog, så man kan følge gode råd og tips og blive en god 'klimaturist'.

Hotellerne og restauranterne har sidst men ikke mindst besluttet at udfase brugen af engangsservice, plasticsugerør og i det hele taget alt, hvad der ikke kan genbruges. Langs kysten kommer også el-optankningsmuligheder, så folk kan holde ferie på 'La Costiera Amalfitana' i deres elbil i fremtiden.

Rom er begravet i affald

Nu mangler der bare en ikke uvæsentlig brik i hele planen: en ordentlig løsning på affaldshåndtering, efter at det er blevet sorteret. I mange italienske regioner mangler genbrugsstationer, alternativer til de mange nedlukkede lossepladser og eventuelle forbrændingsanlæg.

Mange politikere vil gerne satse på genanvendelse og er derfor modstandere af forbrændingsanlæg, mens andre politikere kæmper for at bruge skraldet som energikilde. Dette er et tema, der vækker store følelser og skaber meget ballade i disse år.

Der er stor forskel på effektiviteten af affaldshåndtering fra by til by og fra region til region i Italien. Nordpå og i dele af det centrale Italien er de meget dygtige til at få det hele til at fungere. Rom har til gengæld overtaget Napolis plads som landets 'skraldeproblembarn' og er i øjeblikket begravet i affald, som ingen ved, hvad der skal ske med. Det fortæller blandt andre mediet Il Messaggero.

Der er både legale og illegale løsninger på problemet, og alt tyder på, at der er kriminelle - 'ecomafiaen' kaldes det - der lukrerer på den manglende effektivitet fra kommunernes side. Det sker dog heldigvis ikke allevegne, og nu viser der sig flere og flere positive initiativer rundt omkring i Italien - som for eksempel 'klimarevolutionen' på Amalfikysten.