Liga risikerer at miste milliarder, efter kinesiske partnere dropper NBA

16x9
En kinesisk fan holder en trøje med basketballstjernen LeBron James. Netop James spiller i Kina senere i dag, torsdag, hvor Los Angeles Lakers møder Brooklyn Nets. Foto: Hector Retamal / Ritzau Scanpix

Kina er af stor økonomisk betydning for NBA. Firmaer dropper nu ligaen efter kritisk tweet fra Houston-leder.

Alle kinesiske NBA-partnere har droppet forbindelserne til ligaen.

Det sker, efter at en leder i klubben Houston Rockets er kommet i kinesisk stormvejr, da han udtalte sin støtte til demonstranterne i Hongkong.

Det skriver CNN, som har gennemgået pressemeddelelser og opslag på sociale medier fra 11 selskaber, som af NBA China er oplistet som officielle partnere. På listen er de selskaber, som er helt og holdent på kinesiske hænder, talt med.

Alle har de nu indstillet forretninger med den nordamerikanske basketliga.

Blandt selskaberne er CTrip, Kinas største rejsehjemmeside, som tirsdag meddelte, at "alle NBA-relaterede billetter og rejseprodukter" ville blive taget ned fra platformen, skriver CNN.

Også den kinesiske fastfoodkæde Dicos og hudplejemærket Wzun er nogle af de selskaber, der ikke længere ønsker forbindelser til ligaen.

Koster ligaen over 5 milliarder

Ifølge CNN kan konsekvenserne for ligaen blive store.

Ifølge Forbes havde NBA i 2018 indtægter for 54 milliarder kroner. Det kinesiske marked bidrager nemlig med mindst ti procent af basketligaens indtægter, hvilket svarer til 5,4 milliarder kroner. Penge som ligaen nu ser ud til at miste.

Samtidig har ligaen et mål om at øge de kinesiske indtægter betragteligt.

Frem mod 2030 håbede ligaen ind til hele sagen eksploderede, at det kinesiske marked i 2020 ville stå for 20 procent af indtægterne.

Et dyrt tweet

Den sprængfarlige strid handler om, at kineserne har set sig sure på Houston Rockets' general manager, Daryl Morey, der i fredags skrev et tweet med budskabet: "Kæmp for frihed. Støt Hongkong".

Kommentaren medførte, at det kinesiske tv-netværk CCTV ikke længere ville sende Houston Rockets' kampe i verdens folkerigeste land.

Morey understregede straks, at tweetet stod for egen regning, og Rockets-stjernen James Harden undskyldte på Moreys vegne og sagde, at han elskede Kina.

NBA har dog afvist at undskylde.

Beslutningen kan måske få betydning for flere opvisningskampe med NBA-hold, der står til at skulle spilles i de kinesiske storbyer Shenzhen og Shanghai de kommende dage.

Ifølge CNN har flere brugere på sociale medier bedt om boykot af kampene.

Flere af ligaens internationale partnere i Kina som Nike og Adidas har endnu ikke kommenteret sagen, skriver det amerikanske medie.

**

Perspektiv

Protesterne i Hongkong er imod det kinesiske styre.
Protesterne i Hongkong er imod det kinesiske styre. Foto: Tyrone Siu / Ritzau Scanpix

'South Park' og esport-spiller har også lagt sig ud med Kina

I et nyligt vist 'South Park'-afsnit danner seriens fire hovedpersoner et metalband, der bliver opdaget af en manager, som vil lave en film om dem. Men han bliver ved med at ændre på det endelige produkt for at kunne sælge det til Kina.

Det får figuren Stan til at sige:

- Nu ved jeg, hvordan manuskriptforfattere i Hollywood har det.

På streamingtjenesten Youko, der ejes af den kinesiske internetgigant Alibaba, er alle klip fra serien nu fjernet.

Kinas reaktion har fået seriens skabere, Trey Parker og Matt Stone, til på Twitter at skrive:

- Ligesom NBA byder vi den kinesiske censur velkommen i vores hjem og vores hjerter. Vi elsker også penge mere end frihed og demokrati.

En ung esport-spiller har nu mærket konsekvensen af at være på demonstranternes side i Hongkong.

Chung ’Blitzchung’ Ng Wai havde i weekenden netop vundet en kamp i spillet Heartstone, da han proklamerede sin støtte. I et direkte sejrsinterview udbrød han – iklædt gasmaske og beskyttelsesbriller ligesom demonstranterne – ”befri Hongkong, vores tids revolution" på mandarin.

Ikke mange sekunder senere røg forbindelsen til Chung Ng Wai, og interviewet blev slettet fra den officielle side.

***