Udland

Frankrig indkalder til hastemøde i IS-koalition

Den franske udenrigsminister er bekymret for, at Tyrkiets invasion i Syrien vil bane vej for en genoplivelse af Islamisk Stat.

Frankrig vil indkalde til hastemøde i den koalition af lande, der bekæmper Islamisk Stat, for at drøfte Tyrkiets offensiv mod kurdiske militser i det nordlige Syrien.

Det siger udenrigsminister Jean-Yves Le Drian. Danmark er en del af koalitionen.

- Den internationale koalition bør mødes, da vi står i en ny situation i kampen mod Daesh (det arabiske navn for Islamisk Stat, red.) og på grund af den øgede risiko for, at Daesh genopstår, siger Le Drian til France 2.

- Koalitionen er nødt til at spørge Tyrkiet i dag, hvordan de vil fortsætte, og hvordan vi skal beskytte de steder, hvor terroristerne er holdt fanget, fortsatte han.

Krigen mod IS er ikke slut

Udenrigsministeren kaldte Tyrkiets invasion i Syrien for "ekstremt seriøs" og proklamerede, at den fælles fjende stadig er Islamisk Stat, og at krigen mod dem endnu ikke er slut.

- Der er stadig IS-krigere i fængslerne, flygtningelejrene og i skjul, og de venter kun på, at vi ændrer fokus til et andet sted, siger Jean-Yves Le Drian.

En talsmand for den kurdisk ledede koalition af oprørere, Syrian Democratic Forces, skrev i går på twitter, at arbejdet med at udradere Islamisk Stat ikke er slut, og at USA ved at tilbagetrække deres tropper ødelægger kampen mod terrororganisationen.

IS-krigere skal blive i Syrien og Irak

Den franske udenrigsminister understregede samtidig, at det ikke vil komme på tale, at IS-krigere skal tilbage og retsforfølges i Europa.

- Vi har ikke ændret mening, og det er hele Europa, der står sammen om dette. Men det betyder også, at vi er nødt til at sikre fængslerne og lejrene, hvor krigerne holdes til fange, sagde Le Drian.

Dette på trods af at USA har fløjet to britiske IS-krigere fra den berygtede 'Beatles' gruppe over atlanten for at retsforfølge dem på amerikansk jord.

Heller ikke Danmark ønsker at tage imod IS-krigere og retsforfølge dem, hverken under den tidligere regering eller den nuværende.