Udland

Endnu en EU-kommissær er vraget: - Det kan ende med, at hele Kommissionen falder, advarer Løkkegaard

Den franske kandidat, Sylvie Goulard, er ikke blevet godkendt af Europa-Parlamentet.

Frankrig skal på jagt efter en ny EU-kommissær.

Det står klart, efter to udvalg i Europa-Parlamentet torsdag stemte imod den franske kandidat til posten, Sylvie Goulard.

Goulard har en sag hængende over sig om misbrug af EU-midler, og hun trak sig i 2017 som minister i Frankrig på grund af sagen. Hun har siden betalt pengene tilbage, men sagen er endnu ikke lukket, hverken i fransk eller EU-regi.

Og det var netop den begrundelse, der gjorde, at et flertal ikke kunne bakke op om hende.

- Hendes troværdighed er under anklage, og derfor mener vi bestemt ikke, hun skal bestride en toppost i Europa, siger Pernille Weiss (K), som tilhører den politiske EPP-gruppe, der var afgørende for Goulards nederlag.

Kan blive tvunget til at reagere

Den liberale gruppe i Europa-Parlamentet har dog fastholdt, at Goulard bør anses som uskyldig, indtil det modsatte er bevist. De mener i stedet, der er tale om politisk spil fra den konservative gruppe, som også har fået væltet en af deres kommissærkandidater.

- Jeg synes, det er grimt at iagttage. Det er politik, når det er værst, siger Morten Løkkegaard (V), som sidder i den liberale gruppe i Parlamentet sammen med Goulards parti.

Venstre-politikeren truer desuden med, at de liberale kan finde på at stemme nej til hele EU-Kommissionen på grund af dagens beslutning.

- Jeg synes, vi har en meget fornuftig kommission i sin helhed. Men hvis de konservative laver den slags dirty deals, som de laver nu, kan vi jo være tvunget ud i en situation, hvor vi reagerer. Og det kan i yderste konsekvens betyde, at Von der Leyen-kommissionen falder, siger Morten Løkkegaard.

Vestager slap igennem

Beslutningen om at vrage Goulard faldt, efter hun onsdag havde været til sin anden kommissærhøring, men heller ikke her havde formået at få overbevist tilstrækkeligt mange parlamentsmedlemmer.

Kommissærhøringerne er obligatoriske, og hvert medlem af den nye EU-Kommission skal her over flere timer svare på spørgsmål fra Europa-Parlamentet.

Danske Margrethe Vestager (R) var igennem sin høring tirsdag og slap uskadt igennem. Dermed kan hun snart indlede sit andet mandat som dansk EU-kommissær. Denne gang med mere magt og for et betydeligt større område, som også indbefatter Europas digitale fremtid.

Den nye EU-Kommission skal efter planen tiltræde 1. november, men den nuværende kan om nødvendigt fortsætte, indtil den nye er klar.