Udland

Biden: Trump er skyldig og bør stilles for en rigsret

Den tidligere vicepræsident kæmper for at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Joe Biden tager bladet fra munden og opfordrer nu til en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump.

Biden kæmper for at blive Demokraternes præsidentkandidat og udtalte sig om Trump under et stop på sin kampagne i delstaten New Hampshire.

- Han skyder huller i vores forfatning, sagde Biden om Trump ifølge New York Times.

- Med sine ord og handlinger har præsident Trump gjort sig skyldig. Ved at stå i vejen for retfærdighed og nægte at svare på Kongressens forespørgsel har han allerede dømt sig selv, lød det fra Joe Biden.

Første gang

Det er første gang, at den tidligere vicepræsident taler offentligt i så klare vendinger om sagen.

Da sagen begyndte at rulle i slutningen af september, holdt Joe Biden et pressemøde, hvor han sagde, at Trump ikke har givet Kongressen andre valg end at indlede en rigsretssag.

- Det ville være en tragedie, men en tragedie, som han selv har skabt, sagde Joe Biden ifølge AFP.

I den 25 minutter lange tale onsdag sagde Biden, at Trump i ”verdens og amerikanernes øjne har brudt den præsidentielle ed og udført handlinger, der bør forfølges ved en rigsretssag”.

- For at bevare vores forfatning, vores demokrati og vores grundlæggende integritet bør han stilles for en rigsret, sagde Biden.

- Søvnige Joe

Trump svarede med det samme igen på Twitter, hvor han brugte et af sine øgenavne om Biden.

- Så ynkeligt at se søvnige Joe Biden, der med sin søn Hunter har gjort skade på de amerikanske skatteborgere og har frarøvet mindst to lande millioner af dollars, bede om at få mig for en rigsret - og jeg gjorde ikke noget galt, skriver Trump på Twitter.

I tirsdags afviste Donald Trump, at han kommer til at samarbejde i rigsretsprocessen.

- Præsidenten har intet galt gjort, og det ved Demokraterne godt, skrev Det Hvide Hus' pressesekretær, Stephanie Grisham, i en erklæring.

Har Trump presset Ukraines præsident?

Ukraine-sagen begyndte at rulle, da en whistleblower i den amerikanske efterretningstjeneste klagede over Trumps ageren over for Ukraine og kaldte det for magtmisbrug.

Et af spørgsmålene er, om Trump har forsøgt at presse Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, til at finde snavs om Joe Biden og hans søn Hunter Biden.

Hunter Biden var i bestyrelsen for et ukrainsk energiselskab, mens hans far som vicepræsident var involveret i USA's politik vedrørende Ukraine.

I samme periode, som opkaldene foregik, tilbageholdt Donald Trump amerikansk militærbistand til Ukraine. Han har dog afvist, at det skulle være gjort for at lægge pres på landet.

Udtrykket "rigsret" skal forstås anderledes end i Danmark. På engelsk hedder det "impeachment", og i USA er det politikere, der dømmer, ikke dommere og jurister.