Udland

Tyrkiet har indledt militæroffensiv i Syrien

Flere store eksplosioner høres ved den syriske grænseby Ras al-Ain, og der er fly i luften.

Tyrkiets militære operation i det nordøstlige Syrien mod den kurdiske milits YPG er begyndt. Det bekræfter Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, på Twitter

- Vores mission er at forhindre skabelsen af en terrorkorridor over vores sydlige grænse og at skabe fred i området, skriver han.

Kurdere i Syrien og Tyrkiet

Det kurdiske område var en del af Det Osmanniske Rige indtil 1. verdenskrig. Efter krigen blev grænserne trukket, så kurderne blev delt imellem fire lande.

I det nordøstlige hjørne af Syrien lever omkring to million kurdere. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud, har de syriske kurdere fået en vis kontrol med deres område.

I det sydøstlige Tyrkiet lever omkring 12 millioner kurdere.

I det nordlige Irak lever omkring fem-seks millioner kurdere.

I det vestlige Iran lever omkring seks-syv millioner kurdere.

Kilde: CIA Factbook.

Tv-stationen CNN Türk beretter om flere store eksplosioner ved byen Ras al-Ain, der ligger på den syriske side af grænsen.

Tyrkiet vil etablere sikker zone

Præsident Erdogan har længe varslet en offensiv mod kurderne i området, og de seneste dage har tyrkisk militær oprustet nær den syriske grænse.

Den tyrkiske militæroffensiv sker, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, søndag talte i telefon med Tyrkiets præsident og fortalte, at han havde tænkt sig at trække de amerikanske styrker ud af området.

Det er blevet mødt med stor vrede i den amerikanske kongres, selv blandt Trumps republikanere. De beskylder ham for at svigte USA's kurdiske allierede i Syrien.

Der har lydt røster blandt de amerikanske politikere om at suspendere Tyrkiets medlemskab af Nato, skriver den engelske avis The Guardian.

Tyrkiet vil sende flygtninge hjem

Tyrkiet vil etablere en såkaldt "sikker zone", så de flere end tre millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende hjem.

Zonen strækker sig 30 kilometer ind i det nordlige Syrien, hvor USA indtil for kort tid siden har været militært til stede. Området kontrolleres af den kurdiske YPG-milits, der i alliance med USA har en stor del af æren for, at Islamisk Stat er nedkæmpet i Syrien.

Tyrkiet mener, at YPG er allieret med det militante kurdiske arbejderparti PKK, som både EU og USA har på sin terrorliste.

KORT Tyrkiet Syrien Kurderne

Trump truer Tyrkiet

USA's forsvarsministerium understregede mandag, at amerikansk militær ikke støtter Tyrkiets offensiv på nogen måde.

- Forsvarsministeriet har gjort det klart over for Tyrkiet, og det samme har præsidenten, at vi ikke støtter en tyrkisk operation i det nordlige Syrien, sagde ministeriets talsmand.

Trump har desuden advaret om, at han vil "fuldkommen ødelægge og udslette" Tyrkiets økonomi, hvis tyrkerne foretager sig noget, som Trump anser for at være over grænsen.

Det skrev han mandag på Twitter.

Kofod advarer mod angreb

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har onsdag eftermiddag været i samråd om situationen i Syrien.

Han udtalte sig, kort inden det blev officielt, at Tyrkiet er gået ind i Syrien.

- Det er klart, at vi advarer mod ethvert tiltag, der vil skade civilbefolkningen og svække kampen mod Islamisk Stat. Det er ikke i orden, og det vil jeg advare kraftigt imod, sagde udenrigsministeren til TV 2.