Udland

Pelosi: Det Hvide Hus forsøger at skjule fakta i rigsretsproces

Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, siger, at Det Hvide Hus forsøger at skjule fakta. Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix

Kongressen er ved at undersøge, om Donald Trump har misbrugt sin magt, men Det Hvide Hus vil ikke samarbejde.

Topdemokraten Nancy Pelosi beskylder Det Hvide Hus for et "ulovligt forsøg på at skjule fakta".

Det sker, efter Det Hvide Hus har varslet, at det ikke vil samarbejde med Demokraterne om en rigsretsproces mod præsident Donald Trump.

Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, kritiserer således Det Hvide Hus, efter det tirsdag sendte hende et brev, hvori det kalder rigsretsprocessen "ensidig, ulovlig og i strid med forfatningen".

- Dette brev er åbenlyst forkert og er ganske enkelt endnu et ulovligt forsøg på at skjule fakta om Trump-administrationens uforskammede forsøg på at presse udenlandske magter til at blande sig i valget i 2020, siger Pelosi i en erklæring.

Her slår hun også fast, at ”Hr. Præsident, du er ikke hævet over loven. Du vil blive draget til ansvar.”

Det Hvide Hus afviser

Det Hvide Hus erklærede tirsdag en klar modstand mod rigsretsprocessen mod Donald Trump i den såkaldte Ukraine-sag og oplyste, at hverken han eller hans administration vil samarbejde.

- Præsidenten har intet galt gjort, og det ved Demokraterne godt, skrev Det Hvide Hus' pressesekretær, Stephanie Grisham, i en erklæring til Nancy Pelosi.

Pat Cipollone, der er rådgiver i Det Hvide Hus, udsendte tirsdag et otte sider langt brev rettet mod Nancy Pelosi og formændene for de tre udvalg, der leder den undersøgelse, som skal fastslå, om der er grundlag for en rigsretssag mod Trump. Her i stod der blandt andet:

- Sagt helt enkelt forsøger du at omstøde resultaterne fra valget i 2016 og fratage det amerikanske folk den præsident, de frit har valgt.

Telefonsamtalen mellem Trump og Zelenskij

Flere medlemmer i det amerikanske regeringsapparat er indkaldt til at afgive forklaring om forløbet omkring en telefonsamtale mellem Donald Trump og den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, 25. juli i år.

Et notat over samtalen har vist, at Trump otte gange forsøgte at få Zelenskij til at undersøge en sag, der involverer Hunter Biden. Han er søn af Joe Biden, som er en af Demokraternes mulige modkandidater til Donald Trump ved næste års præsidentvalg.

En whistleblower anmeldte samtalen som misbrug af præsidentens magt, og processen hen mod en rigsretssag blev i den anledning indledt.

EU-ambassadør skulle blive væk

Brevet til Pelosi kom samme dag, som Demokraterne i Repræsentanternes Hus stævnede USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland. Udenrigsministeriet bad tidligere tirsdag ham om at blive væk fra en høring i Kongressen, der havde Ukraine-sagen som omdrejningspunkt.

Ifølge en whistleblower har Sondland sammen med USA's tidligere udsending til Ukraine, Kurt Volker, hjulpet den ukrainske regering med, hvordan man kunne opfylde Trumps ønske om at finde snavs på Joe Biden.

Formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, har ifølge CNN kaldt udenrigsministeriets instruks til Sondland om at blive væk for "et stærkt bevis" for forsøg på at hindre en rigsretsproces mod Trump.