Udland

Niårig sigtet for fem drab i USA

Som billedet her viser, blev hjemmet i Timberline Trailer Court totalødelagt ved branden i april. Kevin Barlow / The Pantagraph via AP

Barnet anklages for at have påsat en dødsbrand med fuldt overlæg. Men kan børn overhovedet dræbe bevidst? spørger kritikere.

6. april i år udbrød der brand i et hjem i en såkaldt trailerpark nær landsbyen Goodfield, der ligger 240 kilometer sydvest for den amerikanske storby Chicago.

To voksne og tre børn mistede livet ved branden, mens et andet barn og moderen til et af de omkomne børn overlevede.

Tirsdag kom det frem, at politiet har sigtet en niårig for overlagt drab og brandstiftelse, skriver nyhedsbureauet AP.

Niårige ved ikke, at julemanden ikke findes. De ved ikke, at folk dør og ikke kommer tilbage

Gus Kostopoulos, forsvarsadvokat for mindreårige

Beslutningen om at sigte et bare niårigt barn for dødsbranden og fem drab bliver mødt med hård kritik fra flere sider.

- Sigtelserne er fuldstændig upassende, når man kigger på, hvad vi har lært, særligt i forhold til hjernens udvikling hos børn, siger Betsy Clark, der er leder af organisationen Juvenile Justice Initiative.

Hun henviser til, at den kriminelle lavalder i mange lande er 14 år, mens mange delstater i USA ikke har en nedre grænse for almindelige straffesager. I Danmark er den kriminelle lavalder 15 år.

Statsanklager: Svær beslutning

Politiet, der har efterforsket dødsbranden, har fastslået, at boligen blev antændt bevidst, og at gerningspersonen var klar over, at nogen befandt sig i huset på det givne tidspunkt.

Anklagemyndigheden mener, at den niårige står bag, og statsadvokat Greg Minger fortæller, at han har gennemgået flere rapporter om branden nøje, inden han valgte at rejse sigtelse.

- Det var en svær beslutning. Det er en tragedie, og når alt kommer til alt, handler det her om at sigte en meget ung person for en af de mest alvorlige forbrydelser, vi har. Men jeg mener bare, at det er nødt til at blive gjort på nuværende tidspunkt, siger Minger ifølge AP.

Bliver den niårige dømt, vil barnet formentlig blive underlagt terapi, psykologisk evaluering og rådgivning, vurderer statsadvokaten.

Kan børn dræbe bevidst?

Ifølge lovgivningen i delstaten Illinois kan mistænkte under ti år ikke tilbageholdes af politiet, og den niårige er heller ikke i politiets varetægt.

Den niårige vil få beskikket en forsvarer, men sagen vil blive ført foran en enkelt dommer og ikke i en retssal med jury, som det sker i retssager mod voksne.

Det kan dog blive svært for anklagemyndigheden at bevise, at barnet havde intention om at slå ihjel, vurderer Gus Kostopoulos, der tidligere har været anklager og nu arbejder som forsvarsadvokat for mindreårige.

- Niårige ved ikke, at julemanden ikke findes. De ved ikke, at folk dør og ikke kommer tilbage. Jeg ved slet ikke, om niårige kan begå drab med overlæg, siger han til AP.

De omkomne i branden var en 69-årig kvinde, en 34-årig mand, to toårige og et etårigt barn. Politiet har ikke villet udtale sig om forbindelsen mellem ofrene og den niårige.