Udland

Mindst to personer dræbt ved synagoge i Tyskland

Ifølge politiet er én person anholdt. Minister kalder angrebet for antisemitisk.

Mindst to personer blev dræbt, da der onsdag blev affyret adskillige skud i den tyske by Halle. Det oplyser politiet i Halle på Twitter.

En talsmand fra politiet, Ralf Karlstedt, siger, at en mand og kvinde er afgået ved døden. På billeder fra Halle kunne man se en person ligge på vejen med et ligklæde over sig.

Politiet meddelte, at det havde gang i en aktion i byen og bad folk om at søge i sikkerhed indendøre.

Først på aftenen ophævede politiet sine advarsler med en melding om, at der ikke længere er akut fare for offentligheden, og at folk derfor igen frit kan færdes i gaderne. Politiet fastholder dog sin stærke tilstedeværelse.

Politiet er massivt til stede i området ved synagogen i Halle efter skyderiet.

Én person er anholdt i sagen. Det skrev politiet på Twitter klokken 13.45. Men det står endnu ikke klart, om der er flere end en gerningsmand.

Tidligere forlød det, at gerningsmanden eller -mændene havde taget flugten i en bil og var på fri fod.

Skyderiet fandt sted i Paulus-kvarteret i Halle. En video fra området, som flere tyske medier bringer, viser en formodet gerningsmand stige ud af en bil og skyde omkring sig. Videoen kan ses her:

Mindst to er dræbt efter skyderi ved en synagoge i den tyske by Halle. Video: Redaktionen

Skyderi ved synagoge

Både Bild og Mitteldeutsche Zeitung rapporterer, at skyderiet skete ved en synagoge. Det er ikke bekræftet af politiet, men billeder offentliggjort af de to medier viser politiet være til stede foran synagogen i Halle.

Lederen af det jødiske samfund i Halle, Max Privorozki, siger til Der Spiegel, at en gerningsmand forsøgte at trænge ind i synagogen, men at synagogens sikkerhedsforanstaltninger forhindrede det. På det tidspunkt, hvor han talte med det tyske medie, var der 70 til 80 mennesker i synagogen.

Selvom myndighederne ikke har bekræftet oplysningerne om, at synagogen var et mål for skyderiet, har Berlins indenrigssenator, Andreas Geisel, bedt politiet om at øge sikkerheden ved jødiske institutioner i byen, og i flere andre byer har politiet taget lignende skridt. Det skriver Bild.

Politiet har afspærret området.

Tirsdag og onsdag er Yom Kippur, som er den største højtid i jødedommen, og der skulle i den forbindelse være et arrangement i synagogen. Det fremgår af en begivenhed på Facebook.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, siger onsdag aften, at skyderiet var antisemitisk, og at alt tyder på et højreekstremistisk angreb. Det siger han i en udtalelse på baggrund af oplysninger fra statsanklagerens kontor, som har overtaget efterforskningen.

Bevæbnet med gevær og hjelm

Et øjenvidne, der befandt sig i en kebabrestaurant, fortæller til tysk tv, at gerningsmanden var bevæbnet med et gevær og var iklædt en hjelm.

- Han kastede, hvad der lignede en granat. Der var viklet tape om den. Den prellede af på døren, så den landede ikke i butikken. Den eksploderede. Så løftede han geværet og skød mindst én gang ind i butikken. Alle gæster omkring mig løb. Manden bag mig må være blevet dræbt, siger øjenvidnet Conrad Rösler.

Han fortæller, at han løb ud på toilettet og gemte sig, mens andre søgte mod bagudgangen.

Et øjenvidne fortæller om angrebet i den tyske by Halle.

Deutsche Bahn skriver på Twitter, at banegården i Halle er blevet afspærret på grund af politiets arbejde.

Bundespolitiet i Midttyskland skriver på Twitter, at man sammen med bundespolitiets specialstyrke har styrket kontrollen med togstationer og lufthavne i det centrale Tyskland samt ruterne til Polen og Tjekkiet.

Skyderi i nærliggende by

Efter skyderiet i Halle var der også et skyderi i byen Landsberg cirka 15 kilometer derfra.

Det bekræftede tysk politi til blandt andre Bild.

Oplysningerne er dog få, og det står ikke klart, om der er en mulig sammenhæng mellem episoderne.