Udland

Gerningsmand sendte live fra angreb i tysk by

Screenshot fra gerningsmandens optagelser, hvor han filmer sin bil, og hvad der ligner patroner. Screendump / TV 2

Angrebet i Halle var rettet mod byens jøder, men gerningsmanden kunne ikke trænge ind i synagogen.

Gerningsmanden bag et skyderi i den tyske by Halle var højreekstremist og drevet af had til jøder. Det er i hvert fald det billede, der tegner sig onsdag aften.

Politiet bekræftede klokken 13.45 anholdelsen af en mistænkt, men har ikke givet nogen oplysninger om manden siden. Ifølge de tyske medier Der Spiegel og Bild er der dog tale om en 27-årig tysk mand fra delstaten Sachsen-Anhalt, som Halle er en del af.

Inden anholdelsen havde gerningsmanden dræbt to mennesker. En mand og en kvinde. Det er bekræftet af politiet.

Han havde også filmet angrebet med et hjelmkamera og sendt live på en internetside. Det skriver den amerikanske SITE Intelligence Group, der overvåger terrorister og ekstremistiske grupper på internettet.

Skød tilfældig kvinde

TV 2 har ikke set optagelserne, men ifølge SITE’s direktør, Rita Katz, viser de 35 minutter lange videooptagelser, at gerningsmanden ankom i en bil med en hel del tilsyneladende hjemmelavede våben, en bærbar computer og et kamera.

Screenshot fra gerningsmandens optagelser viser, hvad der ligner hjemmelavede granater, mens han sidder i sin bil.

Optagelserne viser også, at målet for hans angreb var synagogen i Halle, der på det tidspunkt var fyldt med 70-80 mennesker i forbindelse med jødernes vigtigste højtid, Yom Kippur.

Angrebet mislykkedes dog, da han ikke kunne trænge ind i synagogen. Ifølge Rita Katz vendte han sig i stedet mod en tilfældig kvinde på gaden og skød hende. Derefter gik han ind på en kebabrestaurant, hvor han skød og dræbte en mand.

Oplysningerne stemmer overens med det, Bild refererer fra optagelserne, og passer desuden med andre tilgængelige oplysninger.

"Roden til alle problemer"

Tidligere fortalte lederen af det jødiske samfund i Halle, Max Privorozki, at gerningsmanden havde forsøgt at trænge ind i synagogen. Ifølge ham viser overvågningsbilleder fra synagogen en tungt bevæbnet gerningsmand med hjelm på, der forsøger at åbne dørene, skriver Bild.

Onsdag aften oplyste den tyske indenrigsminister Horst Seehofer, at myndighederne betragter skyderiet som antisemitisk, og ifølge den tyske statsanklager, der efterforsker sagen, tyder alt på et højreekstremistisk motiv.

Politiet klatrer over en mur til den jødiske kirkegård i Halle efter skyderiet.

På gerningsmandens optagelser fra angrebet, sagde han ifølge Rita Katz på engelsk, inden han begyndte at skyde, at ”jøderne er roden til alle problemer”.

Hun sammenligner med et højreekstremistisk terrorangreb på to moskeer i den newzealanske by Christchurch i marts, hvor gerningsmanden livestreamede angrebet via Facebook.

I Halle livestreamede gerningsmanden angrebet på en side, der hedder Twitch, som bliver brugt til at livestreame computerspil.

Folkene bag siden har udsendt en udtalelse, hvor de forklarer, at de "har arbejdet på højtryk for at fjerne indholdet", og at alle, der uploader optagelserne eller lignende indhold, vil blive permanent udelukket.

Ifølge mediet blev optagelserne set af cirka 2200 personer, og de blev opladet fra en konto, der blev oprettet for omkring to måneder siden.

Skiftede til taxa

Efter angrebet i Halle flygtede gerningsmanden i bil.

Ifølge Bild kørte han til den lille nærliggende by Lansberg, hvor han skiftede bilen ud med en taxa. Det førte til en konfrontation, hvor han igen åbnede ild og skød en mand.

Det er ikke bekræftet af myndighederne. Politiet bekræftede dog først på eftermiddagen, at der havde været et skyderi i Lansberg.

Efter skyderiet var politiet massivt til stede i landsbyen Wiedersdorf i udkanten af Landsberg.

Anholdelsen skete ifølge Bild, efter at en lastbil havde påkørt den taxa, han flygtede i.

På det tidspunkt var det usikkert, om der var andre gerningsmænd på fri fod, og politiet i Halle fortsatte en massiv indsats med støtte fra det midttyske bundespoliti og bundespolitiets specialstyrke.

Efter skyderiet var politiet massivt til stede i landsbyen Wiedersdorf i udkanten af Landsberg.

Politiet har endnu ikke slået fast, om gerningsmanden handlede alene eller i samarbejde med andre.

- Vi fik oplysninger om, at der var en bevæbnet gerningsmand på færde. Desuden var der indikationer på, at andre kan have været indblandet. Men det er ikke bekræftet. Vores udgangspunkt er mindst én gerningsmand, siger polititalsmand Ralf Karlstedt.

Kort efter klokken 18 vurderede politiet dog, at der ikke længere var akut fare for de lokale og ophævede en tidligere advarsel mod at færdes i gaderne.