For første gang: Video viser grise bruge redskaber

16x9
Visayan vortesvin er en udrydningstruet race, som lever i flok. Foto: Marc Tirl / Scanpix Denmark

Resultaterne kan gøre os klogere på, hvor tæt forbundet mennesker og dyr er, siger medforfatter på studiet. Se videoen af grisene i artiklen.

Grise bliver sjældent hyldet for deres intelligens. Ikke desto mindre har vi danskere stor glæde af dem. De lyserøde dyr bruges til forskning, kan agere terapi- og kæledyr og lægger krop til mange slags spise i Danmark.

Nu viser det sig, at grisene har en uventet kundskab: redskabsbrug.

I et studie har forskere fra flere franske institutter undersøgt, hvordan vortesvin af den udrydningstruede race Visayas bruger pinde og bark til at grave og bygge reder, skriver CNN.

Et resultat, der overraskede folkene bag rapporten.

- Jeg havde aldrig hørt om grise, der bruger værktøjer, før. Der var ingen tidligere litteratur om det. Redskabsbrug hos dyr er bare ikke noget, man ser hver dag, skriver miljøforsker og medforfatter til rapporten Meredith Root-Bernstein til TV 2.

Vides ikke hvorfor

Miljøforskeren så for første gang selv de udvidede grise-kompetencer tilbage i 2015, mens hun kiggede på vortesvinene i en parisisk zoo.

Her observerede hun, hvordan en gris ved navn Priscilla brugte et stykke bark til at grave, mens flere artsfæller gjorde hende kunsten efter.

Meredith Root-Bernstein blev så fascineret af den ubeskrevne adfærd hos grisene, at hun samlede et hold medforskere, som begyndte at undersøge og teste vortesvinene.

- Jeg tror, der er meget mere at lære om dyrs intelligens generelt. Vi kan lære meget mere om kognition og evolution ved at forstå, hvordan dyr som grise udvikler metoder til at bruge redskaber, skriver miljøforskeren.

Det står dog ikke klart, hvorfor grisene vælger at bruger bark og pinde til at grave med. Af studiet fremgår det endda, at grisenes værktøjsbrug er mindre effektiv, end når de bruger deres flade tryner til at fjerne jorden.

Forsker: - Del af en sammenhængende natur

Forskerholdet bag studiet er det første til at lave forskning om grisenes nye graveteknik. Og det undrer dem, at adfærden ikke tidligere er dokumenteret hos dyrene.

- Grise er kendt for at være intelligente, sociale, og så kan de godt lide at manøvrere med ting. Så du kan sige, at det faktisk er utroligt, at der ikke findes tidligere rapporter over grises brug af redskaber, skriver Meredith Root-Bernstein.

Og det er ikke kun viden om dyreriget, resultaterne kan gøre os klogere på, mener hun. De kan også give et fingerpeg om, at mennesker ikke er så forskellige fra dyr, som man måske kunne tro.

- Menneskers kognitive evner og kapacitet til at manøvrere i naturen er beslægtet med, hvad andre dyr også kan gøre. Vi er en del af en sammenhængende natur, lyder det fra forskeren.

**

Perspektiv

En chimpanse bruger en gren til at skaffe føde.
En chimpanse bruger en gren til at skaffe føde. Foto: Greg Wood / Scanpix Denmark

Aber bruger redskaber

Det er første gang, at der er lavet forskning om grises brug af redskaber.

Men andre steder i dyreriget er det før set, at dyr har gjort brug af redskaber i naturen. Især hos forskellige typer aber er tendensen udbredt.

Chimpanser bruger blandt andet grene til at grave mad op fra jordbunden, fiske myrer ud af myretuer eller fange kriblende termitter ud af deres termitboer.

Tilbage i 2016 fandt arkæologer ydermere ud af, at brasilianske kapuchineraber har brugt stenredskaber i århundreder til eksempelvis at åbne nødder, skriver Videnskab.dk.

***