Udland

Erdogan spiller højt spil - og måske for højt, mener ekspert

Der kan være flere grunde til, at den tyrkiske præsidents offensiv er en større satsning, end han havde regnet med.

Onsdag indledte Tyrkiet en ventet militæroffensiv i det nordlige Syrien mod den kurdiske milits YPG.

Tyrkiet vil etablere en såkaldt "sikker zone" i området, så de flere end tre millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende hjem.

Zonen strækker sig 30 kilometer ind i et område i Syrien, der kontrolleres af YPG.

Tyrkiet mener, at YPG er allieret med det militante kurdiske arbejderparti PKK, som både EU og USA har på sin terrorliste.

Tyrkiet får ansvar for IS-fanger

Men der kan være flere grunde til, at præsident Erdogans offensiv er en større satsning, end han umiddelbart havde regnet med. Det vurderer journalist Martin Selsøe Sørensen, der er tidligere korrespondent i Tyrkiet.

For det første ligger der flere fangelejre med tidligere IS-krigere i området, som USA og kurderne frem til nu har kontrolleret.

- Tyrkiet har ikke sagt, hvad de vil gøre med IS-fangerne, hvis de lander på deres hænder. Men der er grund til alvorlig bekymring for, om Tyrkiet vil løfte det ansvar, de har fået, med at holde dem bag lås og slå, siger Martin Selsøe Sørensen.

En anden udfordring for præsident Erdogan er forholdet til USA og ikke mindst Rusland, der er Syriens præsident, Bashar al-Assads, nære allierede.

- Splid mellem de to allierede, Tyrkiet og USA, åbner muligheder for Rusland. Dels for at trække Tyrkiet tættere til sig, dels for at trække kurderne tættere på og dermed fjerne det syrisk-kurdiske område fra vestlig indflydelse, lyder det fra Martin Selsøe Sørensen.

Økonomien kan blive et problem

Et tredje problem for Tyrkiets præsident kan vise sig at blive økonomien. Både omkostningerne ved at føre krig, men også udsigten til en eventuel konfrontation med Trump.

Da Tyrkiet sidste år blev ramt af kortvarige amerikanske sanktioner på grund af dets fængsling af en amerikansk præst, faldt den tyrkiske lira voldsomt.

- Skulle noget lignende ske igen, vil det bringe de mange gældsplagede tyrkiske virksomheder tættere på konkurs og øge arbejdsløsheden. Det kan blive en alvorlig trussel for Erdogan, der i høj grad sidder på magten, fordi han har været i stand til at give de fleste tyrkere et bedre liv, end de før havde udsigt til, siger Martin Selsøe Sørensen.

Trump truer Tyrkiet på økonomien

Trump har advaret om, at han vil "fuldkommen ødelægge og udslette" Tyrkiets økonomi, hvis tyrkerne foretager sig noget, som Trump anser for at være over grænsen.

Det skrev han mandag på Twitter.

Den tyrkiske militæroffensiv sker, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, søndag talte i telefon med Tyrkiets præsident og fortalte, at han havde tænkt sig at trække de amerikanske styrker ud af området.

Det er blevet mødt med stor vrede i den amerikanske kongres, selv blandt Trumps republikanere. De beskylder ham for at svigte USA's kurdiske allierede i Syrien.

Der har lydt røster blandt de amerikanske politikere om at suspendere Tyrkiets medlemskab af Nato, skriver den engelske avis The Guardian.