Udland

Tyrkiet er klar til militær offensiv i Syrien - risikerer at puste nyt liv i Islamisk Stat

En tyrkisk offensiv i det nordlige Syrien kan komme når som helst, men risikerer at give Islamisk Stat nyt liv, vurderer militæranalytiker.

Tyrkiets forsvarsministerium siger nu, at alle forberedelser er på plads forud for en militæroperation i det nordlige Syrien.

Søndag talte Tyrkiets præsident, Erdogan, i telefon med USA's præsident, Trump, der har besluttet at trække amerikanske soldater ud af området. USA har ellers arbejdet sammen med den kurdiske YPG-milits om at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.

Erdogan ønsker at sende sine soldater ind og besætte det nordlige Syrien for at skabe, hvad tyrkerne kalder en bufferzone langs med den tyrkiske grænse.

Problemet er, at det område lige nu er kontrolleret af kurdiske styrker. Heriblandt altså den væbnede kurdiske gruppe, YPG, som Tyrkiet betragter som terrorister.

KORT Tyrkiet Syrien Kurderne

Kurderne er skuffede

Tyrkiet mener, at YPG er allieret med det militante kurdiske arbejderparti PKK, som både EU og USA har på sin terrorliste.

Men YPG-styrkerne har været USA's og Vestens allierede i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat.

Derfor er kurderne skuffede over USA's beslutning.

- Hvis den internationale koalition forlader grænsen og forlader sine allierede, som kæmpede for hele verden, da Islamisk Stat var på toppen af sin magt, så vil vi fordømme det internationale samfund, siger Abdel Halim Akko, der er syrisk kurder, til nyhedsbureauet AP.

Abdel Halim Akko er utilfreds med USA's beslutning om at trække sig ud af det nordlige Syrien.

Risikerer at puste nyt liv i IS

Gør Tyrkiet alvor af en militær offensiv i Syrien, risikerer det at puste nyt liv i Islamisk Stats tilstedeværelse i den østlige del af landet.

Det vurderer Mikkel Storm Jensen, der er major og analytiker ved Forsvarsakademiet, som følger konflikten i Syrien fra et militært perspektiv.

- Der er en stor risiko for, at de kurdiske sikkerhedsstyrker, der hjælper amerikanerne med at holde Islamisk Stat nede i hele det østlige Syrien, vil blive taget ud til andre opgaver.

- De vil formentlig blive trukket op til den tyrkiske grænse. Dermed vil Islamisk Stat få fjernet foden fra struben i det område, siger majoren.

Tyrkiet vil have en sikkerhedszone, som de selv har kontrol med

USA's forsvarsministerium understregede mandag, at amerikansk militær ikke vil støtte Tyrkiets planlagte offensiv på nogen måde.

- Forsvarsministeriet har gjort det klart over for Tyrkiet, og det samme har præsidenten, at vi ikke støtter en tyrkisk operation i det nordlige Syrien, sagde ministeriets talsmand.

Trump truer Tyrkiet

Trump har desuden advaret om, at han vil "fuldkommen ødelægge og udslette" Tyrkiets økonomi, hvis tyrkerne foretager sig noget, som Trump anser for at være over grænsen. Det skrev han mandag på Twitter.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er det stærkt bekymrende, at USA trækker sine tropper tilbage, da det kan sætte freden i Syrien over styr.

- Det er legitimt for Tyrkiet at sikre deres egne grænser mod terrorisme, men det er jo ikke godt, hvis der kommer en ny krig ind i Syrien – og at vi kommer til at se, at kampen mod Islamisk Stat bliver slået tilbage, fordi koalitionen trækker sig.

Det kan få voldsomme konsekvenser, hvis de kurdiske styrker vælger at blive i området og tage kampen op mod de tyrkiske soldater. Det vurderer TV 2s Mellemøst-korrespondent Benjamin Kürstein:

- Det vil kunne få voldsomme følger for den civilbefolkning, der i forvejen har været så meget igennem. De har lidt under Islamisk Stat, så har de haft noget frihed i den seneste tid, men nu skal de altså til at forholde sig til, at der muligvis er et nyt kapitel i den syriske borgerkrig, der åbner sig op.