Udland

Trumps regering blokerer for ambassadørs vidneudsagn i Ukraine-sag

Gordon Sondland skulle have afgivet forklaring ved en høring i Repræsentanternes Hus tirsdag, men han er blevet instrueret af USA's udenrigsministerium til at blive at blive væk. Daniel Mihailescu / Ritzau Scanpix

Kongressen får ikke mulighed for at tale med Gordon Sondland, der har fået besked på at blive væk fra høring.

Det amerikanske udenrigsministerium har bedt USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland, om at blive væk fra en høring i Kongressen.

Høringen drejer sig om demokraternes forsøg på at rejse en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump.

Sondlans advokat skriver ifølge nyhedsbureauet Reuters i en pressemeddelse, at Sondland er skuffet over instruksen fra Trumps administration.

Ifølge en whistleblower har Sondland sammen med USA's tidligere udsending til Ukraine Kurt Volker hjulpet den ukrainske regering med, hvordan de kunne opfylde Trumps ønske om at finde snavs på demokraten Joe Biden.

På Twitter har præsident Trump forklaret, hvorfor han ikke mener, at Sondland bør møde op til høringen:

- Jeg ville elske at sende ambassadør Sondland, der er en virkelig god mand og en alletiders amerikaner, til at afgive vidneforklaring, men uheldigvis ville han skulle vidne for en total kompromitteret kænguru-domstol (udtryk for en håbløs domstol, red.), hvor republikaneres rettigheder er fjernet, og sande fakta ikke er tilladt for offentligheden.

Sondland er et vigtigt vidne

Ifølge formanden for efterretningsudvalget i repræsentanternes hus, Adam Schiff, bliver både kongressen og det amerikanske folk ’frarøvet’ et vigtigt vidneudsagn, når Sondland ikke møder op.

Det siger han ifølge CNN.

Formanden mener, at EU-ambassadøren er i besiddelse af sms-beskeder og emails, som komiteen er nødt til at se.

- Disse beskeder er meget relevante for efterforskningen og den mulige rigsretssag, forklarer han.

Adam Schiff understreger samtidig, at udenrigsministeriets besked til Sondland om ikke at møde op, er et forsøg på at skjule sandheden.

- At nægte at udlevere vidnet og dokumenterne ser vi som endnu et tydeligt bevis for, at kongressen forhindres i at udføre sine forfatningsmæssige funktioner.

Trump ville finde snavs på Biden

Gordon Sondland er et af flere medlemmer i det amerikanske regeringsapparat, der er indkaldt til at afgive forklaringer om forløbet omkring Donald Trumps samtale med den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, 25. juli.

Her har et notat over samtalen vist, at Trump otte gange forsøgte at få Zelenskij til at undersøge en sag, der involverer Hunter Biden. Han er søn af Joe Biden - en af demokraternes mulige modkandidater til Donald Trump ved næste års præsidentvalg.

En whistleblower har anmeldt samtalen som et misbrug af præsidentens magt.

Demokrater vil starte rigsretssag mod Trump

På baggrund af anmeldelsen har demokraterne i Repræsentanternes Hus indledt høringer og undersøgelser med henblik på at åbne en rigsretssag mod Donald Trump.

Som følge heraf har demokrater i Repræsentanternes Hus bedt om en lang række dokumenter og vidneudsagn fra forskellige personer og dele af USA's regering.

Det gælder dokumenter fra Det Hvide Hus, USA's udenrigsministerium, Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, og vicepræsident Mike Pence.

Gordon Sondland er også blevet bedt om at møde op til en høring i Repræsentanternes Hus.