Udland

South Park fjernet fra kinesisk internet efter kritik

Serien 'South Park' gør i det seneste afsnit grin med Kina og den måde, kinesisk censur påvirker amerikansk kultur.

Serien 'South Park' er fra den ene dag til den anden forsvundet fra kinesisk internet.

Det skriver The Hollywood Reporter.

Ironisk nok sker det umiddelbart efter det seneste afsnit af den satiriske tegneserie, som bærer titlen ’Band in China’.

I afsnittet danner seriens fire hovedpersoner – Stan, Kyle, Kenny og Cartmann – et metalband, der bliver opdaget af en manager. Manageren vil lave en film om de fire drenge, men bliver ved med at ændre på det endelige produkt for at kunne sælge det til Kina.

Det får Stan til at sige:

- Nu ved jeg, hvordan manuskriptforfattere i Hollywood har det.

En slet skjult kritik af filmbranchen i USA, der lader sig styre af kinesiske interesser.

Fjernet fra internettet

Ifølge The Hollywood Reporter kan man ikke længere finde omtale af 'South Park' på Weibo - Kinas svar på Twitter.

I tre milliarder opslag er 'South Park' ifølge det amerikanske medie ikke nævnt en eneste gang.

På streamingtjenesten Youko, der ejes af den kinesiske internetgigant Alibaba, er alle klip fra serien også blevet fjernet.

Kinas reaktion har fået seriens skabere, Trey Parker og Matt Stone, på banen med en sarkastisk kommentar.

- Ligesom NBA byder vi den kinesiske censur velkommen i vores hjem og vores hjerter. Vi elsker også penge mere end frihed og demokrati, lyder det i en pressemeddelelse fra Trey Parker og Matt Stone med henvisning til en nylig kontrovers mellem den amerikanske basketballliga NBA og Kina.

NBA i modvind

Fredag udtrykte NBA-klubben Houston Rockets' sportsdirektør, Daryl Morey, sympati med demonstranterne i Hongkong i et tweet.

- Kæmp for frihed. Stå sammen med Hongkong, skrev han.

Selvom Twitter er forbudt i Kina, gik sportsdirektørens tweet viralt i hele verden.

Kommunistpartiets avis The People’s Daily angreb i en leder Daryl Morey. Houston Rockets' sponsorer i Kina trak deres penge fra holdet, og den kinesiske streamingtjeneste Tencent, der har en aftale på ti milliarder kroner med NBA om at vise kampe fra ligaen, truede med boykot af Houston Rockets' kampe.

Også kinesisk stats-tv, CCTV, truede med at suspendere Rockets' kampe. Tirsdag har CCTV sagt, at de ikke vil vise NBA-træningskampe.

Den skarpe reaktion fik Daryl Morey til at slette sit tweet, og Houston Rockets beklagede.

Hvad der dog for alvor fik folk i USA til at spærre øjnene op, var, at NBA udsendte en undskyldning på engelsk og kinesisk.

- Det var beklageligt, at Daryl Morey havde trådt kinesiske fans over tæerne, lød det i den engelske version af pressemeddelelsen fra NBA, men i den kinesiske version var undskyldningen noget mere udtalt.

Her lød det, at ”NBA er ekstremt skuffet over den upassende kommentar fra sportsdirektøren fra Houston Rockets, Daryl Morey”, skriver The Hollywood Reporter.

Politikere er skuffet

NBA’s udtalelser har skabt frustrationer hos både republikanske og demokratiske politikere i USA.

- Vi er bedre end det her. Menneskerettigheder bør ikke være til salg, og NBA burde ikke hjælpe Kinas kommunistiske censur, lyder det fra den republikanske senator Ted Cruz fra Texas, der dermed er på linje med 'South Park'-skaberne, Trey Parker og Matt Stone.

Det samme er Barack Obamas tidligere taleskriver Ben Rhodes.

- Prøv lige at overveje, at NBA mener, at demokrati og menneskerettigheder ikke repræsenterer NBA’s værdier. Hvilke værdier støtter ligaen så, har han skrevet i et tweet.