Udland

I dag skal hun stå sin prøve i EU-Parlamentet: - Vi har en stor, varm grill parat til Vestager

Kan Margrethe Vestager være både konkurrencekommissær og næstformand for det digitale område i EU? Det bliver et af spørgsmålene i tirsdagens høring.

Jagtsæsonen er gået ind, og grillen er tændt.

Det har ikke skortet på metaforer i Bruxelles op til de famøse kommissærhøringer, hvor hvert medlem af den nye EU-Kommission i tre stive timer skal svare på spørgsmål fra Europa-Parlamentet.

Vi har en stor, varm grill parat til Vestager

Andreas Schwab, EPP

En bestået høring er forudsætningen for, at kommissærerne kan godkendes, og tirsdag er det så danske Margrethe Vestagers tur, når hun klokken 14.30 skal forklare sig for hele tre udvalg i Parlamentet.

Hvis hun består, er vejen banet for, at hun også de næste fem år kan kalde sig dansk EU-kommissær.

To kasketter

Vestager står til at fortsætte som konkurrencekommissær i EU, men hun får derudover også ansvar for Europas digitale fremtid samt en titel som en af Kommissionens højst rangerende næstformænd.

Og netop den kombination forventes at blive et centralt tema under høringen, fordi hun på den ene side vil skulle agere vagthund over for blandt andet store tech-virksomheder, der bryder loven, og på den anden side samarbejde med dem om at gøre EU til en stærk digital aktør.

- Hun er en politikvinde, som skal op mod Google og Amazon for at misbruge deres markedsposition og dagen efter sætte sig ned med dem og bede om, at de arbejder med hende om adfærdskodeks og databeskyttelse, siger Camino Mortera-Martinez fra tænketanken Centre for European Reform til avisen The Telegraph.

Skal holde i retten

Christel Schaldemose (S) er et af de danske parlamentsmedlemmer, der skal stille spørgsmål til høringen, og hun mener, Vestager er godt rustet til opgaven.

- Hun skal selvfølgelig være meget opmærksom på, hvad hendes rolle er i de forskellige sammenhænge – hvilken kasket hun har på. Men jeg tror ærlig talt ikke, at hun bliver påvirket af den her nye rolle, siger hun.

Vestager selv anerkender også, at den nye rolle stiller nogle krav.

- Det er klart, at der bliver nødt til at være nogle skotter. Der er nogle processer, som skal være uangribelige, fordi det skal holde i retten, lød det, da hun i sidste måned fik tildelt sine nye arbejdsopgaver.

Mandag tweetede en kampklar Margrethe Vestager, at hun glædede sig til høringen.

Ventes at gå lige igennem

Generelt forventes det, at Vestagers høring kommer til at gå smertefrit.

- Hovedparten af parlamentarikerne forholder sig ikke så meget til Vestagers høring – de regner med, det kommer til at gå som smurt, siger Christel Schaldemose.

Om Margrethe Vestager

  • Født 13. april 1968 i Glostrup
  • Er konkurrencekommissær i EU
  • Var i perioden 2007-2014 politisk leder for Radikale Venstre
  • Økonomi- og indenrigsminister i 2011-2014
  • Vicestatsminister under Helle Thorning-Schmidt i 2014
  • Tidligere undervisnings- og kirkeminister

Selv de politiske grupper, som kunne forventes at være kritiske over for den liberale dansker, har svært ved at finde hår i suppen.

- Jeg stoler på hende. Jeg synes, hun har været en rigtig god kommissær, som har været blandt de største forkæmpere for de europæiske forbrugeres rettigheder, siger Molly Scott Cato, som koordinerer spørgsmålene til Vestager for den grønne gruppe i Parlamentet.

Hun vil dog spørge den danske kommissær, hvordan man kan ændre reglerne for statsstøtte i EU, så de tilgodeser grønne løsninger fremfor fossile brændsler.

Grillen er tændt

Hos den konservative EPP-gruppe vil man som udgangspunkt vente med klapsalverne, til Vestager har været igennem den tre timer lange høring.

- For fem år siden klarede hun det virkelig flot og fik et stående bifald, men vi får se, hvordan det går denne gang, siger Andreas Schwab fra EPP, som er den største gruppe i Europa-Parlamentet.

Han synes, Vestager klarede det rigtig godt i begyndelsen af sit mandat, men mener, at for eksempel en nylig afgørelse fra EU-domstolen er et bekymrende tegn. Her tabte Vestager og resten af Kommissionen en sag mod Starbucks om, hvad de mente var ulovlig statsstøtte.

- Vi har en stor, varm grill parat til Vestager – præcis ligesom vi har til alle de andre kommissærer, siger Andreas Schwab.

Flere kandidater i modvind

Nogle kommissærkandidater har allerede mærket den varme grill.

I sidste uge måtte to kandidater pakke sammen, før høringerne overhovedet gik i gang. Det var den rumænske og ungarske kandidat, som begge blev vurderet til at have for store interessekonflikter; blandt andet på grund af et ubetalt lån og mulige forbindelser til Rusland.

Tre andre kandidater ”dumpede” i første omgang deres høring og har derfor skullet svare på flere spørgsmål. Det drejer sig om den polske, den svenske og den franske kandidat.

Hele den nye EU-Kommission skal godkendes af Europa-Parlamentet, før den kan træde til. Det kræver derfor, at Parlamentet giver grønt lys til alle 26 kommissærer.

Herunder kan du se de i alt fem kandidater, der ikke i første omgang er blevet godkendt af Parlamentet.

Hele Margrethe Vestagers høring kan følges på TV2.DK fra klokken 14.30.

Kommissærer i modvind

Rovana Plumb

Rumænsk kandidat til posten som transportkommissær

Rumænske Rovana Plumb blev væltet, allerede inden de officielle høringer gik i gang, fordi Parlamentet mente, hun havde for store interessekonflikter til at blive kommissær. Rumænien skal derfor finde en ny EU-kommissær.

Foto: Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

Janusz Wojciechowski

Polsk kandidat til posten som landbrugskommissær

Janusz Wojciechowski var ifølge Parlamentets landbrugsudvalg langt fra overbevisende nok i sine svar i første omgang – både om hans ansvarsområde og en nyligt afsluttet sag om misbrug af EU-midler. Han skulle derfor til en ny høring tirsdag, hvorefter Parlamentet valgte at godkende ham.

Foto: Scanpix Danmark

Laszlo Trocsanyi

Ungarsk kandidat til posten som kommissær for udvidelse og naboskabspolitik

Laszlo Trocsanyi blev væltet, allerede inden de officielle høringer gik i gang, fordi Parlamentet mente, han havde for store interessekonflikter til at blive kommissær. Ungarn skal derfor finde en ny EU-kommissær.

Foto: Scanpix Danmark

Ylva Johansson

Svensk kandidat til posten som kommissær for indre anliggender, herunder asyl, migration og grænsekontrol

Ylva Johansson, svensk kandidat til posten som kommissær for indre anliggender, herunder asyl, migration og grænsekontrol, formåede ikke i første omgang at overbevise medlemmerne af borgerrettighedsudvalget i Parlamentet og skal derfor svare på flere spørgsmål. 

Foto: Scanpix Danmark

Sylvie Goulard

Fransk kandidat til posten som kommissær for det indre marked

Sylvie Goulards høring fokuserede ikke mindst på en sag, hvor hun som medlem af Europa-Parlamentet betalte en ansat, der allerede var stoppet. Hun har siden betalt pengene tilbage, men udvalgene var ikke tilfredse, og hun skal derfor svare på flere spørgsmål.

Foto: Scanpix Danmark