Udland

Greta Thunberg er storfavorit til at få Nobels Fredspris

Der skal spilles for mange penge, hvis man vil forsøge at blive rig på, at klimaaktivisten Gretha Thunberg måske modtager Nobels Fredspris.

Når den norske nobelkomité på fredag offentliggør, hvem der tildeles Nobels Fredspris i 2019, er der en pæn chance for, at miljøaktivisten Greta Thunbergs navn bliver sagt.

Det mener en række store bookmakerfirmaer, der har den 16-årige svensker som favorit til at modtage prisen.

Hos bookmakerfirmaet Ladbrokes får man 150 kroner igen, hvis man spiller en 100-kroneseddel på, at Greta Thunberg får prisen, mens Betfair giver 157 kroner og Unibet giver 133 kroner igen.

Miljøaktivistens nærmeste konkurrent til prisen er, hvis man skal tro bookmakerne, Etiopiens 43-årige premierminister Abiy Ahmed.

Han er nomineret til prisen for sine politiske reformer og arbejde for at nedtrappe konflikten i landet, der var hærget af borgerkrig frem til 1991.

Hvis man sætter 100 kroner på, at Abiy Ahmed får prisen, kan man hos Ladbrokes få 500 kroner igen, hvis han får den.

Indianer har også gode chancer

På bookmakernes tredjeplads over favoritter er den indfødte brasilianske miljøforkæmper Raoni Metuktire, der arbejder for at bevare Amazon-regnskoven.

Han kan indbringe 900 kroner til dem, der med succes spiller på ham.

Længere nede på listen finder man USA's præsident, Donald Trump, der er nomineret sammen med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un. De giver pengene 26 gange igen:

I bunden af listen ligger Storbritanniens premierminister, Boris Johnson. Hvis han får prisen, kan man gange sit indskud med 101.

Nomineret for sin klimaindsats

Greta Thunberg blev nomineret til Nobels Fredspris i marts måned 2019 for at have startet en massebevægelse for at bremse klimaforandringerne, der potentielt kan føre til krig og konflikt.

Det var tre politikere fra det norske parlament, Stortinget, der indstillede hende til den fornemme pris.

- Vi har foreslået Greta Thunberg, for hvis vi ikke gør noget for at stoppe klimaforandringerne, vil det være årsag til krige, konflikter og flygtninge, sagde Freddy André Øvstegård fra Sosialistisk Venstreparti efter indstillingen.

Greta Thunberg har siden inspireret til klimastrejker over hele verden, og mellem 20. og 27. september 2019 gik 7,9 millioner mennesker på gaden i hele verden, ifølge organisationen Global Climate Strike.

Hvem der får Nobels Fredspris 2019, offentliggøres fredag 11. oktober klokken 11.00 i Oslo, og prisen overrækkes til modtageren ved en ceremoni senere på året.

Modtageren af prisen vil komme i fornemt selskab med blandt andre Barack Obama, der vandt i 2009, Al Gore, der vandt i 2007, Jimmi Carter, der vandt i 2002, og Kofi Annan, der vandt i 2001.