Udland

Forstå konflikten mellem Tyrkiet og kurderne i Syrien

Amerikanerne har opretholdt freden mellem tyrkere og kurdere på grænsen til Syrien - men nu forlader de området.

En telefonsamtale natten til mandag mellem Donald Trump og Recep Erdogan har rystet Mellemøsten.

Amerikanerne indvilgede nemlig i efter samtalen at trække sig ud af grænselandet mellem Tyrkiet og Syrien, og det kan få voldsomme konsekvenser. For USA har opretholdt freden mellem de to gamle ærkefjender; Tyrkiet og kurderne. Tyrkiet varslede straks en invasion, og onsdag gjorde landet alvor af truslen. I forvejen har Syrien varslet modstand.

Men hvorfor har en egentlig rolig situation pludseligt udviklet sig så voldsomt?

Kurdere og flygtninge

Tyrkiet har allerede flere gange blandet sig i konflikten i Syrien, og nu følte den tyrkiske præsident Erdogan, at tiden var inde til en ny indsats.

Tyrkerne har to bekymringer, når det gælder Syrien.

For det første det kurdiske spørgsmål: Tyrkerne har et stort kurdisk mindretal på måske 13 millioner mennesker, som kræver øget selvstyre. Den stærkeste politiske kraft, det forbudte kurdiske parti PKK, har kæmpet for selvstyre i Tyrkiet siden 1984 og står på både EU’s og USA's terrorliste.

Tyrkiet betragter de syriske kurdere i YPG-militsen som en søsterorganisation til PKK, og derfor ønsker Tyrkiet under ingen omstændigheder, at kurdiske styrker skal have kontrol med et område, der grænser op til Tyrkiet.

Plads til en million flygtninge

For det andet spørgsmålet om de flere end tre millioner syriske flygtninge, der bor i Tyrkiet.

Tyrkiet ønsker at skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ langs hele grænsen mellem de to lande – det er den skraverede zone, som man kan se på kortet nedenfor – og har planer om en sende mindst en million syriske flygtninge tilbage til dette område på 500 gange 30 kilometer.

Kampen mod Islamisk Stat

De syriske kurdere, der i praksis har etableret en form for selvstyre i det nordøstlige Syrien (det røde område på kortet), ønsker at bevare deres kontrol over området, som de under hele den syriske borgerkrig har beskyttet mod de værste ødelæggelser.

De kurdiske tropper bevægede sig dog udenfor deres område, da de tidligere på året samarbejdede med USA og Vesten om at nedkæmpe Islamisk Stat og dets ’Kalifat’ i Syrien.

Nedkæmpelsen skete i et godt samarbejde med USA, der stod for luftangrebene mod Islamisk Stat, mens kurderne udkæmpede krigen på jorden og undervejs led hovedparten af de tab, som ramte alliancen mod Islamisk Stat. Kurderne mistede 11.000 soldater, før Islamisk stat var endeligt nedkæmpet i april.

På grund af denne indsats forventede kurderne, at de havde sikret sig politisk støtte fra USA og resten af Vesten, så søndagens aftale mellem Erdogan og Trump kom som et chok for kurderne.

Kurdere i Syrien og Tyrkiet

Det kurdiske område var en del af Det Osmanniske Rige indtil 1. verdenskrig. Efter krigen blev grænserne trukket, så kurderne blev delt imellem fire lande.

I det nordøstlige hjørne af Syrien lever omkring to million kurdere. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud, har de syriske kurdere fået en vis kontrol med deres område.

I det sydøstlige Tyrkiet lever omkring 12 millioner kurdere.

I det nordlige Irak lever omkring fem-seks millioner kurdere.

I det vestlige Iran lever omkring seks-syv millioner kurdere.

Kilde: CIA Factbook.

Føler sig snydt

De føler sig også snydt af USA, fordi USA nu løber fra en aftale, som parterne indgik i august.

Siden august har amerikanske og tyrkiske soldater patruljeret sammen ved grænsen. De amerikanske soldaters tilstedeværelse var den bedste måde at skabe en ’sikkerhedszone’ ved grænsen, der kunne holde parterne adskilt.

Men i forbindelse med aftalen om de amerikansk/tyrkiske patruljer accepterede kurderne at trække sig væk fra grænsen og opgive forsvarsanlæg langs grænsen. Nu, hvor amerikanerne trækker sig ud, står kurderne nu uden disse stillinger – og er åbne overfor en tyrkisk invasion.

USA vil trække sig ud

Den amerikanske præsident Donald Trump afviser, at USA har snydt kurderne. Han mener, at kurderne er blevet godt betalt undervejs med militært udstyr og forsyninger.

I hans optik er kampen mod Islamisk Stat afsluttet med succes, og det er på tide at trække de amerikanske soldater ud af Syrien.

Hans beslutning har dog vakt ramaskrig hjemme i USA, hvor mange politikere beskylder han for at have svigtet kurderne.