Udland

Civile kurdere vil danne menneskeskjold mod tyrkisk invasion efter 'kniv i ryggen' fra Trump

Lokale medier melder, at tyrkerne beskyder mål i det nordlige Syrien. Kurdiske tropper varsler, at de vil møde tyrkerne med hård modstand.

Tyrkiet er begyndt at skyde granater ind over grænsen til Syrien.

Det skriver tyrkiske og syriske medier tidligt tirsdag morgen. Ifølge den tyrkiske regeringstro avis Daily Sabah er målet "terrorist-stillinger" i det nordøstlige Syrien.

Der er dog endnu ingen meldinger om, at det ventede tyrkiske angreb med soldater over grænsen skulle være i gang.

Det tyrkiske forsvarsministerium meldte ud mandag aften, at "alle forberedelser er færdige til en mulig militæroperation i det nordøstlige Syrien".

Civile kurdere vil beskytte grænsen

Den kurdiske befolkning i det nordøstlige Syrien siger, at man vil forsvare sig af alle kræfter mod det tyrkiske angreb.

Civile kurdere er begyndt at bevæge sig mod grænsen, hvor de har planlagt store ’sit-ins’. Håbet er, at de med deres tilstedeværelse kan forhindre det tyrkiske angreb.

- De vil danne et menneskeligt skjold, der skal forhindre den tyrkiske fremrykning, forklarer en lokal aktivist, Arin Sheikhmous, til tv-stationen Al Jazeera.

De kurdiske styrker, der danner rygraden i oprørshæren Syrian Democratic Forces (SDF), har samtidigt varslet, at de tyrkiske soldater kan forvente hård militær modstand.

'Kniv i ryggen' fra Trump

Det kom som en stor overraskelse for kurderne, at den amerikanske præsident, Donald Trump, pludseligt meddelte, at de amerikanske tropper ville blive trukket ud af området.

Hidtil har de amerikanske soldater fungeret som en stødpude mellem de tyrkiske og kurdiske ærkefjender - på den ene side tyrkerne, der er amerikanernes NATO-allierede, og på den anden side kurderne, der har været amerikanernes vigtigste allierede i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat.

For kurderne har de amerikanske soldater samtidigt været en garanti mod tyrkiske angreb, fordi Tyrkiet ikke ville risikere at dræbe amerikanske soldater.

Kurderne har kaldt den amerikanske beslutning om at forlade regionen for "en kniv i ryggen" fra den amerikanske allierede, men siger, at man vil "forsvare sit land for enhver pris".

- Det er jo det kurdiske kerneland, vi her taler om. Det er de centrale områder for kurdisk identitet, kultur, historie og så videre. Det er virkeligt noget, der betyder meget for kurderne. Vi må forvente, at de vil mobilisere alt det, de kan, for at forsvare sig mod den trussel, som Tyrkiet nu kommer med, forklarer TV 2s Martin Selsøe Sørensen, der er tidligere Tyrkiet-korrespondent.

To formål

Tyrkiet har varslet, at man ønsker at skabe en cirka 30 kilometer bred "sikkerhedszone" langs hele grænsen. Det er der to grunde til, forklarer han.

- Der er to formål for tyrkerne med denne operation. Det vigtigste er at få skubbet den syrisk-kurdiske milits væk fra grænsen. Tyrkiet ser militante kurdere i Syrien og i Tyrkiet som den største eksistentielle trussel mod Tyrkiet. Hvis de får magt og mulighed, vil de splintre Tyrkiet og lave en selvstændig kurdisk nation.

- Det andet er, at man i Tyrkiet har tre-en-halv million syriske flygtninge, og dem er man ved at være rigtigt trætte af, både på regeringsplan og på borgerplan. Derfor har den tyrkiske præsident Erdogan fået den ide, at hvis man laver en ’buffer-zone’ på 30 kilometer langs grænsen, så kan man bare flytte en eller to millioner syriske flygtninge derover, siger Martin Selsøe Sørensen.