Udland

Tyrkiet er klar til at invadere Syrien, så nu trækker USA sig ud

De kurdiske styrker i det nordlige Syrien føler sig svigtet, men er klar til kamp mod tyrkerne. Herhjemme kalder politikere udviklingen bekymrende.

USA vil ikke stå i vejen for en tyrkisk militæroperation i det nordøstlige Syrien og trækker nu sine styrker ud af området.

Det fortæller den amerikanske regering efter en telefonsamtale mellem præsident Donald Trump og hans tyrkiske kollega Recep Erdogan natten til mandag dansk tid.

- Tyrkiet vil snart iværksætte sin længe planlagte operation i det nordlige Syrien. Amerikansk militær vil ikke støtte eller være involveret i operationen, og de amerikanske styrker vil ikke længere være til stede i præcis dette område, siger Det Hvide Hus.

Omkring 1000 amerikanske soldater i Syrien har været udstationeret i det nordøstlige Syrien sammen med Den Syriske Oprørshær (SDF). Amerikansk militær har meddelt, at man allerede er i gang med at trække sig ud af området. Specifikt nævner militæret, at man har forladt to observationsposter i området.

Den amerikanske præsident Donald Trump har formuleret den amerikanske beslutning meget direkte på Twitter. Han skriver det er på tide 'at komme ud af disse latterlige, endeløse krige, hvoraf mange er stammeopgør'.

SDF mistede 11.000 soldater i kampen mod Islamisk Stat, men Donald Trump afviser, at USA skylder kurderne noget af den grund:

- Kurderne kæmpede sammen med os, men vi gav dem massevis af penge og udstyr for at gøre det, skriver han på Twitter.

Terroristiske elementer

Det efterlader USA’s kurdiske allierede fra YPG, der er en vigtig del af SDF, i en sårbar situation.

Mens USA hidtil har betragtet SDF – og dermed YPG - som en vigtig allieret i området, så betragter Tyrkiet den kurdiske gruppe som en terrorgruppe med tæt forbindelse til det forbudte kurdiske arbejderparti PKK i Tyrkiet.

- Formålet med aktionen er at rense grænseområdet for terroristiske elementer, siger en talsmand for Tyrkiets præsident, Recep Erdogan.

SDF er klar til kamp

SDF bekræfter, at den amerikanske hær har trukket sig væk fra grænseområdet, og siger, at amerikanerne "ikke opfylder deres forpligtelser".

Men at SDF er klar til at kæmpe mod tyrkerne:

- Vi vil ikke tøve et øjeblik med at forsvare os. Den amerikanske tilbagetrækning kan omdanne området til en krigszone, siger en talsmand for SDF, Mustafa Bali, ifølge The Guardian.

Sikkerhedszone ved grænsen

Tyrkiet ønsker en "sikkerhedszone" i det syriske grænseområde op til Tyrkiet og har længe planlagt en militær aktion over grænsen. Tyrkiet forestiller sig, at en cirka 30 kilometer bred zone på den syriske side af grænsen skal ryddes for kurdiske tropper og komme under kontrol af tyrkisk militær.

Det har imidlertid kompliceret tingene, at amerikanske soldater har befundet sig i området sammen med de kurdiske YPG-tropper, som amerikanerne har arbejdet tæt sammen med i nedkæmpelsen af Islamisk Stat.

Tyrkiet har flere gange truet med at starte offensiven mod YPG og har de seneste måneder samlet tropper ved grænsen. I august oplyste den tyrkiske præsident, at han havde meddelt både USA og Rusland, at den tyrkiske offensiv nu var i gang.

Dengang lykkedes det USA at bremse de tyrkiske planer, men siden har USA accepteret, at den tyrkiske offensiv ikke kan undgås.

Tyrkiet overtager fanger

Det er Tyrkiets mål at overtage kontrollen med alle de fanger fra Islamisk Stat, som SDF i dag har siddende i området. Ifølge tv-stationen ABC sidder der omkring 10.000 IS-fanger i området, hvoraf omkring 2000 er fra andre lande end Syrien og Irak.

SDF og amerikanerne har længe forsøgt at få de udenlandske fangers hjemlande til at tage imod fangerne, men med ringe held.

- Nu bliver Tyrkiet ansvarlig for alle fanger fra Islamisk Stat, der er taget til fange i området i løbet af de seneste to år, efter USA har besejret deres "kalifat", hedder det i meddelelsen fra den amerikanske regering.

Den amerikanske beslutning om at trække sig ud af det nordøstlige Syrien kom, uden andre i den vestlige koalition, der har bekæmpet Islamisk Stat, var blevet orienteret på forhånd, fortæller diplomater til avisen The Independent.

'Alarmerende'

Den amerikanske beslutning har vakt kritik, både i USA og internationalt.

- Udtalelsen fra Det Hvide Hus efter Trumps samtale med Erdogan tyder på en fuldstændig mangel på forståelse af, hvad der foregår på landjorden, siger USA's tidligere 'særlige udsending' for kampen mod Islamisk Stat, Brett McGurk, til The Guardian.

Herhjemme har flere partier bedt om at få Udenrigspolitisk Nævn hasteindkaldt:

- Der er en række alarmerende advarselstegn ved det her. Der er nu intet til hinder for, at Erdogan rykker ind med soldater og bekæmper de kurdiske soldater, der har været vores nærmeste allierede i kampen mod Islamisk Stat, siger Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre.