Udland

Trump truer Tyrkiet - vil 'fuldkommen ødelægge og udslette' landets økonomi

Tyrkisk militær ønsker at kontrollere en cirka 30 kilometer bred zone på den syriske side af grænsen.

Amerikansk militær vil ikke støtte Tyrkiets planlagte offensiv i Syrien på nogen måde.

Sådan siger en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Udmeldingen kommer, efter USA mandag har meddelt, at de amerikanske soldater er i gang med at trække sig ud af det nordlige Syrien - og dermed giver Tyrkiet mulighed for en militær offensiv i området.

- Forsvarsministeriet har gjort det klart over for Tyrkiet, og det samme har præsidenten, at vi ikke støtter en tyrkisk operation i det nordlige Syrien, siger talsmand Jonathan Hoffman.

Han tilføjer, at USA over for Tyrkiet har advaret om "mulige destabiliserende konsekvenser" i både "Tyrkiet, regionen og derudover", skriver nyhedsbureauet AFP.

Trump truer Tyrkiet

Præsident Donald Trump advarer om, at han vil "fuldkommen ødelægge og udslette" Tyrkiets økonomi, hvis tyrkerne foretager sig noget, som Trump anser for at være over grænsen. Det skriver han på Twitter.

Trumps beslutning om at trække de amerikanske soldater ud af det nordlige Syrien møder kritik i Kongressen - også blandt præsidentens egne partifæller.

Den republikanske senator Lindsey Graham siger, at han vil opfordre Kongressen til at omgøre beslutningen. Han betegner tilbagetrækningen som "en lurende katastrofe" og siger, at der er kommet "en plet på Amerikas ære for at have vendt ryggen til kurderne".

Kurdere i den amerikanskstøttede YPG-milits har været en vigtig amerikansk allieret i kampen mod Islamisk Stat i Syrien.

Men den tyrkiske regering siger, at militsen er en terrorgruppe med tæt forbindelse til det forbudte kurdiske arbejderparti PKK i Tyrkiet.

- Formålet med aktionen er at rense grænseområdet for terrorelementer, siger en talsmand for Tyrkiets præsident, Recep Erdogan.

Tyrkiet vil have sikkerhedszone

Tyrkiet ønsker en "sikkerhedszone" i det syriske grænseområde op til Tyrkiet og har længe planlagt en militær aktion over grænsen.

Tyrkiet forestiller sig, at en cirka 30 kilometer bred zone på den syriske side af grænsen skal ryddes for kurdiske tropper og komme under kontrol af tyrkisk militær.

Det har imidlertid kompliceret tingene, at amerikanske soldater har befundet sig i området sammen med de kurdiske YPG-tropper.

Tyrkiet har flere gange truet med at starte offensiven mod YPG og har de seneste måneder samlet tropper ved grænsen.

Herhjemme har flere partier bedt om at få Udenrigspolitisk Nævn hasteindkaldt:

- Der er en række alarmerende advarselstegn ved det her. Der er nu intet til hinder for, at Erdogan rykker ind med soldater og bekæmper de kurdiske soldater, der har været vores nærmeste allierede i kampen mod Islamisk Stat, siger Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre.