Udland

Trump beskylder topdemokrat for forræderi

Topdemokraten Nancy Pelosi fordrejer sandheden i Ukraine-sagen, tweeter præsidenten.

USA's præsident, Donald Trump, langer ud efter flere ledende demokrater i Kongressen efter stigende kritik af hans adfærd i Ukraine-sagen.

Senest har præsidenten rettet skytset mod lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

I et opslag på Twitter beskylder Trump den demokratiske leder for forræderi, fordi hun – ifølge ham - fordrejer sandheden om hans kontakt til Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Særligt fordi hun offentligt har bakket op om formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, der styrer den rigsretsproces, der blev sat i gang mod præsidenten for to uger siden.

- Nancy Pelosi vidste alt om de mange løgne og den svindel, som Adam Schiff har udsat Kongressen og det amerikanske folk for, skriver Trump tidligt mandag morgen dansk tid.

Ifølge Trump har Schiff i kongreshøringer overdrevet detaljer fra opkaldet mellem de to statsledere.

Sagen begyndte med en whistleblower

Demokraterne har indledt rigsretsprocessen mod Trump, efter det er kommet frem, at han i telefonopkald med den ukrainske præsident har forsøgt at presse landet til at finde snavs på tidligere vicepræsident Joe Biden og dennes søn, Hunter.

Biden er en af spidskandidaterne i Demokraternes primærvalg og dermed en mulig modkandidat til Donald Trump ved præsidentvalget næste år.

Ukraine-sagen begyndte at rulle, da en whistleblower i den amerikanske efterretningstjeneste klagede over præsidentens ageren over for Ukraine og kaldte det for magtmisbrug.

I samme periode, som opkaldene foregik, tilbageholdt Donald Trump amerikansk militærbistand til Ukraine. Han har dog afvist, at det skulle være gjort for at lægge pres på landet.

Søndag kom det frem, at endnu en whistleblower har viden om den telefonsamtale, Donald Trump ifølge anklagen har haft med Zelenskij.

Det var ABC NEWS og CNN, der på baggrund af oplysninger fra advokaten Mark Zain kunne fortælle historien om den nye whistleblower.

Det Hvide Hus forsøgte at holde samtalerne skjult

Whistlebloweren havde gjort opmærksom på bekymrende elementer i en telefonsamtale mellem præsidenten og Ukraines regering, hvor Trump skal have lagt pres på Ukraines leder for at grave snavs frem om demokraten Joe Biden og dennes søn Hunter Biden.

Whistlebloweren har også beskrevet, hvordan Det Hvide Hus angiveligt har forsøgt at holde samtalerne skjult via et hemmeligt it-system.

Trump beskriver klagen som "fuldstændigt unøjagtig", og han har afvist at have gjort noget forkert i sagen.

Og han fastholder, at det for ham handler om at undersøge korruption.

- Jeg har en forpligtelse til at undersøge mulig - eller sandsynlig - korruption, skriver Trump søndag på Twitter, efter nyheden om endnu en whistleblower er sluppet ud.