Udland

Svensk konge: Børn er ikke længere medlemmer af kongehuset

Beslutningen betyder blandt andet, at børnene mister deres apanage.

Sveriges kong Carl Gustaf har besluttet, at prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn ikke længere tilhører kongehuset.

Det sagde det svenske kongehus i en pressemeddelelse mandag morgen med titlen 'Forandringer i kongehuset'.

Her lyder det, at prinsesse Madeleines tre børn - Leonore på fem år, Nicolas på fire år og Adrienne på et år - og prins Carl Philips to børn - Alexander på tre år og Gabriel på to år - vil have færre pligter i kongehuset fremadrettet.

Derudover kan de ikke længere tiltales som 'kongelige højheder'. De vil dog stadig blive anset som en del af den kongelige familie, og de bevarer derfor deres titler som prinser og prinsesser.

Mister apanagen

Til et pressemøde ved middagstid uddybede hofmarskal Fredrik Wersäll kongehusets beslutning.

Han slog fast, at ændringen i praksis betyder, at børnene mister deres adgang til den årlige apanage og altså fremover udelukkende skal forsørges økonomisk af deres forældre. Derudover bliver bevillingen til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip også sænket.

På trods af dette lagde hofmarskallen stor vægt på, at der samtidig fjernes et stort ansvar fra deres skuldre.

- Jeg synes, man skal være opmærksom på, at der også er begrænsninger, der følger med den kongelige titel. Jeg tror, ​​at både prinsen og Madeleine byder børnene velkommen til en friere rolle, sagde han.

Ifølge hofmarskallen er beslutningen taget af den kongelige familie i fællesskab. Årsagen er dels, at antallet af familiemedlemmer er øget markant de seneste år, hvilket har givet anledning til at koncentrere de opgaver, der ligger hos statsoverhovedet og deres nærmeste, til færre personer.

- De vil fortsat være en del af arven, sagde Fredrik Wersäll ved pressemødet og tilføjede dog, at børnene som del af den kongelige familie stadig har et ansvar for at bevare tilliden til monarkiet ved eksempelvis ikke at bruge den i kommercielle sammenhænge.

Perspektiv

Debat om apanage i Danmark

Debatten om tilknytning til kongehuset og apanage til de royale familiemedlemmer rasede i Danmark forud for, at prins Joachims ældste søn, prins Nicolai, fyldte 18 år i 2016.

Året inden var flere politikere ude at sige, at der måtte være grænser for, hvem der kunne modtage årpenge. Særligt taget i betragtning at dronning Margrethe var nået op på otte børnebørn.

Derfor meldte kongehuset ud, at det aldrig havde været tanken, at andre end den direkte tronfølge skulle modtage apanage - altså kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn, Christian.

Overraskelse i svenske medier

I de svenske medier er nyheden blevet mødt af både overraskelse og glæde.

- Det er et fantastisk og uventet skridt, lyder det fra klummeskribent og royal ekspert fra avisen Expressen Karin Lennmor.

- Det er usædvanligt, at kongehuset gør det på denne måde, men jeg tror ikke, det vil betyde meget for kongefamilien, siger hun.

Hun mener ligeledes, at det giver børnene en positiv mulighed for at leve et almindeligt liv.

Aftonsbladets hofekspert Jenny Alexandersson ser det også som en naturlig udvikling i kongehuset, fordi man på denne måde samler de officielle opgaver hos den siddende regent og tronarvingen.

- Kongen vælger sandsynligvis at gøre dette nu, mens børnene stadig er små, siger hun.

Hofreporteren hos Expressen, Sten Hedman, mener derimod, at det hovedsageligt handler om kongehusets økonomi.

Med de mange nye medlemmer har kongehuset været nødt til at tage et skridt som dette.

- Eksempelvis kan man forestille sig, at de mener, at Madeleine sammen med sin mand kan forsørge børnene på egen hånd, siger han.