Billede af udsultet bjørn trækker overskrifter

16x9
Grizzlybjørnen og dens mor og søskende er blot få blandt mange canadiske bjørne, som fotografen har set sulte i Canada. Foto: Rolf Hicker / Rolf Hicker Photography

Temperaturstigninger betyder, at der ikke er meget mad til bjørnene.

På denne tid af året burde Canadas bjørne være velnærede og have fedtdepoterne fyldte og klar til deres hi over vinteren.

Men på en række billeder fra det vestlige British Columbia ses en grizzlybjørnehun med sine to unger, som er så udmagrede, at deres hud hænger løst på kroppen.

Det står så slemt til med dyrene, at enheden, der står for beskyttelse af det vilde dyreliv i området, frygter, at de ikke vil være i stand til at overleve vinteren.

- De har ændret udseende drastisk indenfor få måneder, siger Jake Smith fra miljøorganisationen Mamalilikulla First Nation til CNN.

- Bjørnene er i problemer, siger han.

Worst Salmon run here in the Broughton in history I read today. I fully believe it. I have not seen a single salmon in a...

Posted by Rolf Hicker - HickerPhoto on Monday, September 23, 2019

Gemmer på miljøkrise

Billederne er allerede blevet delt hos flere internationale medier, blandt andet CNN, Independent og The Telegraph.

Det skyldes, at bjørnenes triste forfatning er del af en større historie.

Bestanden af vilde laks, som er bjørnenes primære fødekilde, er drastisk reduceret de seneste år som følge af øgede temperaturer.

I Canada sker de generelle temperaturstigninger dobbelt så hurtigt som andre steder i verden, viser en miljørapport fra i år. Det medvirker blandt andet til såkaldte marinhedebølger samt skiftende oversvømmelser og tørke i floderne.

Alt sammen stresser fiskene og har resulteret i, at bestanden i år er rekordlille.

**

Perspektiv

Isbjørn.
Isbjørn. Foto: Kerstin Langenberger

Udmagret isbjørn gik verden rundt

De canadiske grizzlybjørne er ikke alene om at mærke temperaturstigninger på egen krop. Billedet af denne udmagrede hun-isbjørn fra Svalbard i Norge gik i 2015 verden rundt.

Billedet vidnede om, hvordan det kan påvirke dyrene, når den arktiske is hver vinter smelter tidligere og fryser senere.

Isbjørnene bliver tvunget til at trække mod nord og må blive længere tid på land, hvor chancerne for at finde føde er små for den hvide bjørn - særligt for hunner med unger.

***

Sætter fisk ud til bjørnene

Samtidig betyder det stigende antal lakseopdræt i åbne net i floderne, at sygdomme og forurening fra produktionen spreder sig til de vilde laks.

Det ender med at påvirke de øverste i fødekæden, de canadiske bjørne, som udover at mangle mad også mister kræfter, når de skal bevæge sig længere og længere for at finde det.

Billederne af denne isbjørn blev taget i Canada i 2017. Det var uvist, hvorvidt den var syg eller gammel, men også her lød det fra klimaeksperter, at det var grund til at slå alarm.

Store klimaforandringer truer polarisbjørnes overlevelse, fortæller ekspert. Video: Rikke Museth Janniche

Ifølge fotografen bag billederne, Rolf Hicker, var de tre bjørne et særlig grelt tilfælde, men han har set andre bjørne, som ser energiforladte og tynde ud i området. Siden billedet blev taget, har han set bjørnen igen, men også han frygter for dens liv.

- Jeg har ingen idé om, hvordan hun kan overleve gennem vinteren uden laks i vandet, siger han til CNN.

Efter billedet af bjørnene blev offentliggjort i slutningen af september, blev der doneret 500 laks til Mamalilikulla First Nation, som miljøorganisationen sørgede for at slippe ud til områdets bjørne.

Dette løser dog ikke problemet på længere sigt.

Derfor skal enheden mødes med den lokale regering i British Columbia torsdag for at diskutere situationen, og hvordan de kan håndtere lignende udfordringer i fremtiden.